ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi manevre ale NATO în care sunt implicați 6.000 de militari, tancuri Abrams și bombardiere B-52 au început luni în țările baltice și Polonia.

Manevrele militare au loc în contextul in care aceste state sunt tot mai îngrijorate de ambițiile Rusiei după declanșarea crizei ucrainene, în 2014, relatează AFP.

Rusia și-a intensificat prezența militară în regiunea Mării Baltice, în special în spațiul său aerian, alimentând temerile și nervozitatea celor trei țări baltice, aflate în spatele Cortinei de fier până în 1990.

Statele membre NATO au răspuns printr-o intensificare considerabilă a exercițiilor lor militare în estul Europei.

"Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate în Lituania de la aderarea sa la Alianța nord-atlantică în 2004", a declarat presei, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene. În total, 13 țări ale Alianței nord-atlantice participă la manevrele cu numele de cod "Saber Strike 2015", organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia și Estonia, încorporate cu forța în URSS între finalul celui de Al Doilea Război Mondial și 1991 și care se tem de o eventuală tentativă a Rusiei de a le destabiliza, au cerut luna trecută NATO să asigure o prezență militară permanentă de câteva mii de soldați în regiune.

Alianța nord-atlantică nu a răspuns încă acestei cereri, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării, Mindaugas Neimontas.

Din 2004, NATO supraveghează spațiul aerian al celor trei țări baltice care nu dispun de mijloace și au un potențial militar propriu scăzut.

Exercițiul "Saber Strike 2015", prevăzut să dureze până la 19 iunie, are loc după desfășurarea neanunțată, săptămâna trecută, de către Rusia, a unor manevre în care au fost angrenați 12.000 de militari și 250 de avioane.