ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eurodeputatul german Manfred Weber, candidat perdant la președinția Comisiei Europene, a denunțat joi în mod deschis ceea ce el numește o „axă Macron-Orban”, pe care o acuză că ar fi „măturat dintr-o simplă mișcare a mâinii” rezultatul alegerilor europene, informează Agerpres

Manfred Weber, politician german de drepta, era plasat în fruntea listei conservatorilor europeni și, conform sistemului „Spitzenkandidaten”, al numirii primului candidat din listă, ar fi trebuit să preia președinția Comisiei Europene. De această dată, însă, sistemul folosit până în prezent nu a mai fost aplicat, Weber având de înfruntat opoziția președintelui francez Emmanuel Macron și a premierului maghiar Viktor Orban.

Până la urmă, creștin-democrata germană Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, însă mai are nevoie de votul de validare din Parlamentul European.

„Nu pot decât să spun alegătorilor mei: Au existat forțe puternice care nu voiau să accepte rezultatul electoral”, a explicat Manfred Weber într-un interviu publicat joi pe site-ul Bild.de.

„Au existat discuții în culise și întâlniri nocturne în cursul cărora axa Macron-Orban s-a impus”, a acuzat acesta.

„Sunt foarte dezamăgit, este clar. În calitate de politician, știu că alegerile se pot câștiga sau pierde. Dar ca Emmanuel Macron și Viktor Orban să măture astfel dintr-o simplă mișcare a mâinii un rezultat electoral, nu mă așteptam”, a explicat Manfred Weber.

„Macron a spus: 'Alegeți Europa mea, nu pe cea a lui Orban'. Și, deodată, ei lucrează împreună și aduc prejudiciu Europei democratice”. „Suntem acum în fața unui câmp de ruine”, a opinat eurodeputatul bavarez.

„Argumentul scos din joben potrivit căruia eu nu aș avea experiență în executiv este absurd: o treime dintre șefii de guvern europeni de la ora actuală nu aveau anterior experiență în executiv”, „însuși președintele Macron nu avea decât foarte puțină experiență în domeniu” când a fost ales în mai 2017, a subliniat Manfred Weber.

Despre Ursula von der Leyen, care a fost numită în defavoarea lui la președinția Comisiei Europene, efectuând miercuri o primă vizită la Strasbourg, Weber e de părere că „numirea ei a surprins mult Parlamentul și prima sa prestație a fost bine primită”, „este o europeană, toată povestea vieții sale o arată, cunoaște politica internațională și este o creștin-democrată convinsă. Ea are șanse bune să obțină o majoritate, dar este un drum presărat cu capcane”, a concluzionat europarlamentarul.