ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane au format duminică lanţuri umane colorate în mai multe oraşe din Ţara Bascilor pentru a cere organizarea unui referendum regional privind independenţa, transmite AFP. 

Purtând haine în culorile drapelului basc (roşu, alb, verde), manifestanţii au ieşit pe străzile din capitala regională Vitoria-Gasteiz, Bilbao (principalul centru economic al regiunii), San Sebastian şi Pamplona, capitala comunităţii Navarra, la apelul mişcării pro-independenţă Gure Esku Dago, informează Agerpres.
 
Intonarea imnului naţional al Spaniei a fost bruiată de suporterii basci şi catalani pe 30 mai, înaintea finalei Cupei Regelui la fotbal, disputată între formaţiile Athletic Bilbao şi FC Barcelona. Gestul a fost denunţat de guvernul spaniol ca fiind o dovadă de ''intoleranţă''. 

Organizaţia separatistă bască ETA, responsabilă pentru moartea a cel puţin 830 de persoane în 40 de ani, a anunţat pe 20 octombrie 2011 că renunţă definitiv la lupta armată, dar nu a predat arsenalul său militar şi refuză o dizolvare necondiţionată cerută de Paris şi Madrid.