ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fața amenințării reprezentate de Rusia, Ankara și Kievul au decis să se susțină reciproc. Un prim pas sunt exercițiile militare comune pe care cele două flote le desfășoară în prezent în Marea Marmara, departe de ochii curioși ai Moscovei.

Conform unei postări pe pagina de Facebook a forțelor navale din Ucraina, două fregate și o nava cu aparatură anti-bruiaj au fost trimise să execute exerciții de lupta antiaeriană, comunicații și manevre tactice în Turcia, anunță revista Newsweek.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au deteriorat în urmă anexării peninsulei Crimeea în 2014, iar Ankara a acuzat de mai multe ori Rusia de violarea spațiului aerian al Turciei înainte de a doborî, în noiembrie 2015, un avion de lupta rusesc aflat în misiune în Siria.

Cele două țări par, astfel, să fi găsit un inamic comun în Rusia, fapt care a strâns în ultimele luni legăturile dintre Kiev și Ankara. „Conform planului de activități comune, încheiat între Marina din Ucraina și cea din Turcia, sunt prevăzute și antrenamente comune pentru pregătirea echipajelor din Ucraina în bazele militare turcești”, arată comunicatul Marinei de la Kiev.

Luna trecută, Mustafa Dzemilev, un parlamenter ucrainean, a recunoscut că a purtat discuții deschise cu oficiali de la Ankara în scopul furnizării de armament din partea statului turc.