ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană ar putea lua în calcul aplicarea de sancțiuni Regatului Unit în timpul perioadei de tranziție post-Brexit prin măsuri ca închiderea anumitor domenii ale pieței unice pentru companiile britanice, conform unui document redactat de Uniunea Europeană, potrivit News.ro.

Cele 27 de state membre rămase vor să poată lua măsuri împotriva Marii Britanii dacă va încălca legislația europeană fără a face apel la Curtea Europeană de Justiție, evitând astfel un proces îndelungat.

Aplicarea unor sancțiuni precum „suspendarea anumitor beneficii ... ale piețe interne” ar oferi Uniunii Europene libertatea de a lua măsuri împotriva Marii Britanii fără a încheia mai devreme perioada de tranziție și fără a pune în pericol interesele sale economice.
 
Printre sancțiunile care ar putea fi impuse se numără tarife pentru bunurile tranzacționate, controale minuțioase la vamă sau suspendarea acordului care permite companiilor de transport britanice să zboare între Marea Britanie și continent.

Guvernul Theresa May a transmis luni că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May și cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relație bilaterală după 29 martie 2019. „Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală și în afara pieței unice, barierele comerciale pentru bunuri și servicii sunt inevitabile", a declarat Michel Barnier. 

În replică, Marea Britanie a transmis că analizează două posibile forme de relații vamale cu Uniunea Europeană post-Brexit - un parteneriat vamal ori unui acord vamal facil.

Bruxellesul a avertizat în mod repetat Guvernul de la Londra că nu va putea menține accesul la piața comunitară post-Brexit dacă nu va contribui la bugetul UE și nu va accepta libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului.