ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiali din Marea Britanie și Franța au declarat că soluția cea mai bună în ce-i privește pe cetățenii britanici și francezi care au devenit membri ai grupării teroriste Stat Islamic din Siria și Irak ar fi ca aceștia să fie uciși.

„Mi-e teamă că trebuie să luăm foarte în serios faptul că acești oameni reprezintă un pericol grav pentru noi și, din nefericire, singura modalitate de a trata cu ei, va fi, aproape în toate cazurile, să-i omorâm", a declarat într-un interviu la BBC Radio 5 Rory Stewart, ministru al dezvoltării internaționale în guvernul britanic, scrie RFI.

Rugat ceva mai târziu de BBC Asian Network post care se adresează ascultătorilor de origine asiatică să-și precizeze poziția, Stewart, care este deputat și fost diplomat în Orientul Mijlociu, inclusiv în Irak imediat după invazia americano-britanică din 2003, a spus că el s-a referit la jihadiștii aflați încă în libertate în Siria și Irak.

„Dacă aceștia se întorc în Marea Britanie, trebuie să fie arestați și judecați în conformitate cu legea britanică normală. Iar apoi trebuie lucrat cu ei la reabilitarea lor ca și cu oricine altcineva", a mai spus Stewart.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că poziția ministrului dezvoltării internaționale coincide cu cea a ministrului apărării, Michael Fallon, care cu 10 zile înainte spunea că orice jihadist britanic în Siria și Irak reprezintă o țintă legitimă pentru aviația britanică sau cea americană care bombardează regulat locuri suspectate a fi adăposturi ale militanților IS.

Declarațiile politicianului britanic survin la numai o săptămână după ce ministra forțelor armate ale Franței, Florence Parly, declarase că dacă jihadiștii care s-au aflat la Raqqa sfârșesc prin a fi uciși, atunci este cu atât mai bine.