ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic Boris Johnson a anunțat joi dimineața pe Twitter că s-a ajuns la un „nou acord excelent" de Brexit cu Uniunea Europeană, cu câteva ore înainte de un summit european a cărui agendă este dominată de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie, relatează Reuters și AFP, citați de Agerpres.

„Avem un nou acord excelent care reia controlul", a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile făcute de tabăra "Leave", pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016 de a relua controlul asupra legislației și politicilor comerciale britanice.

Johnson a făcut apel totodată la deputații britanici să aprobe acest acord în cadrul unei ședințe extraordinare, sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi „asupra altor priorități, cum sunt costul vieții, sistemul de sănătate, criminalitatea și mediul”.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-o scrisoare că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că „este timpul" să se finalizeze procesul de divorț și să se treacă în cel mai scurt timp posibil la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE și Marea Britanie.

În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, și-a reafirmat joi opoziția față de acordul negociat între Londra și UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputați.