ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa Camerei Reprezentanților va vizita Taiwanul în cadrul turneului său asiatic, în ciuda amenințărilor Chinei care consideră insula parte integrantă a teritoriului său național.

CNN, care citează un înalt responsabil din guvernul taiwanez și un oficial american, afirmă că Pelosi va sta o noapte la Taipei, fără a menționa când exact ar urma să ajungă.

Wall Street Journal și Bloomberg au confirmat și ele vizita din surse proprii.

Pe de altă parte, Zhao Lijian, un reprezentant al Ministerului de Externe de la Beijing a avertizat că armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân”, dacă Pelosi încearcă să intre în Taiwan.

Zhao a precizat că rangul lui Pelosi, „oficialul nr. 3 în guvernul american” face ca o vizită în Taiwan să „aibă un impact politic exploziv”.

SET News de la Taipei scrie că Ministerul taiwanez al Apărării a anulat toate permisiile ofițerilor și soldaților și a pus forțele aeriene în stare de război.

Tot SET News scrie că Pelosi ar urma să ajungă în Taiwan marți seara.

Tabloidul taiwanez Ettoday scrie că aterizarea ar fi programată la ora locală 22.30, pe aeroportul Songshan. 

Într-o declarație dată publicității duminică, biroul lui Pelosi nu includea Taiwanul printre destinațiile acesteia în turneul asiatic, ci doar Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia, dar aceasta nu înseamnă că o vizită în insulă a fost exclusă.

Nancy Pelosi ar fi oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul din 1997 încoace, de la vizita președintelui Camerei Reprezentanților de atunci, Newt Gingrich.

Săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică, Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden că „cine se joacă cu focul, piere de foc”.

Anterior, Pentagonul îl avertizase pe Joe Biden că vizita este periculoasă.

Vineri, un editorialist al ziarului chinez de partid Global Times, a avertizat că o pătrundere a avionului lui Pelosi în spațiul aerian al Taiwanului va fi considerată ca o „invazie” și că forțele chineze vor deschide foc de avertisment, iar dacă avionul nu se întoarce din drum, va fi „doborât”.

O puternică forță navală americană, condusă de portavionul Ronald Reagan se află staționată în regiune, iar forțele chineze au desfășurat ample exerciții militare la care au folosit muniție de război.

Sub pretextul exercițiilor, forțele navale chineze au anunțat că închid apele Mării Chinei de Sud.