ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminica viitoare, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va organiza primul și singurul maiting, în afara granițelor, din cadrul campaniei sale electorale din inima Balcanilor.

Liderul de la Ankara și-a dorit alegeri anticipate la 24 iunie pentru reînnoirea parlamentului și a președinției, cu scopul de a obține puterea absolută.

Numai că, pentru a face acest lucru, are nevoie și de turcii care trăiesc în străinătate. În Uniunea Europeană există un număr de 3 milioane de conaționali ai liderului turc, care ar asigura numărul suficient de voturi pentru partidul lui Erdogan, Justiție și Dezvoltare. Nu este o coincidență faptul că Germania, Austria și Belgia, unde locuiesc majoritatea turcilor, au interzis adunările electorale pe teritoriul lor chiar și noului „sultan”.

Acesta este motivul principal pentru care Erdogan pregătește la Sarajevo o mare manifestație electorală, la care vor sosi turcii din jumătate din Europa. Presa din Berlin a semnalat plecarea s sute de autobuze din Germania cu această destinație. Cu câteva secole în urmă, ienicerii otomani ajungeau la Sarajevo pentru a se concentra asupra Vienei. Acum, Erdogan folosește alte arme de propagandă pentru a pătrunde în inima Europei. Marele mitind electoral va avea loc în sala sportivă Zetra, construită pentru Jocurile Olimpice, apoi distrusă pe jumătate de război, dar renovată în ultimii ani. Clădirea poate găzdui 20.000 de persoane, dar se așteaptă un număr și mai mare de oameni. Alături de Erdogan va fi și un prieten personal, Bakir Izetbegovic, membru musulman al președinției bosniace.

Evenimentul de la Sarajevo a împărțit populația în două pe rețelele sociale. „Welcome Sultan, singurul prieten al poporului nostru din Balcani”, se numește pagina creată pe Facebook în sprijinul acestui eveniment. „Dictatorul” , au scris oponenții acestui miting. „Cetățenii din Sarajevo împotriva mitingului lui Erdogan”, au comentat internauții.

Liderul sârb bosniac, Milorad Dodici, a acuzat Turcia de „apărarea” doar a părții musulmane a Bosniei. Ambasadorul austriac a criticat, de asemenea, ideea președintelui turc de a organiza un miting în Sarajevo în inima explozivă, din punct de vedere istoric, a Balcanilor. Tensiunile diplomatice între Olanda, Germania, Austria și Ankara s-au acutizat anul trecut, după anularea unor mitinguri electorale la care urmau să participe politicieni turci înainte de referendumul din aprilie privind sporirea prerogativelor prezidențiale în Turcia, unde represalii de amploare au avut loc în ultimii doi ani, după puciul eșuat din iulie 2016. 

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat extrem de „ îngrijorată” de mitingul politic de la Sarajevo, în fața celor trei reprezentanți ai președinției bosniace care au vizitat Berlinul. În ultimele zile, în Germania o altă controversă a izbucnit, după publicarea unor fotografii ale fotbaliștilor din naționala Germaniei, Mesut Özil și Ilkay Gündogan, de origine turcă, alături de Erdogan.  Fotografiile au fost postate online de către partidul AKP al președintelui turc. Iar germanii au cerut, în zadar, excluderea lor din echipa națională.