ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ar trebui ONU să aibă vreun rol în «transformarea sistemelor alimentare din întreaga lume»? Nu. A fost ceva în neregulă cu sistemul alimentar existent? Nu. ONU consideră o astfel de transformare drept un «accelerator» critic în atingerea Obiectivelor sale de dezvoltare durabilă (ODD), la fel de frauduloase. Cu toate acestea, ONU se străduiește să se implice într-o transformare totală a producției alimentare existente. Să mănânce insecte.” (Patrick Wood)  

Țările vor analiza progresul făcut către transformarea sistemelor alimentare la nivel mondial, în cadrul unei reuniuni de trei zile la Roma în luna iulie, au anunțat vineri, în capitala Italiei, secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, și viceprim-ministrul Italiei, transmite news.un.  

Așa-numitul Moment al Bilanțului ONU privind Sistemul Alimentar este o continuare a unui summit din 2021 https://www.un.org/en/food-systems-summit convocat pe tema schimbării modul în care omenirea produce, consumă și gândește cu privire la alimente.

Evenimentul la nivel înalt face parte din procesul realizării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care oferă un plan pentru o lume mai „corectă, echitabilă și verde”.

„Aștept cu nerăbdare reunirea părților interesate pentru a prezenta dovezi că transformarea sistemelor alimentare este un accelerator esențial al ODD”, a spus dna Mohammed, subliniind că „sisteme alimentare mai durabile, echitabile, sănătoase și rezistente au un impact direct asupra vieții oamenilor și a mijloacelor de trai în timp ce depunem eforturi pentru un viitor mai bun pentru oameni și pentru planetă.”

Reuniunea va avea loc în perioada 24-26 iulie la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din capitala Italiei.

Italia va găzdui evenimentul, în colaborare cu FAO și cu alte două agenții ONU – Fondul internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) și Programul Alimentar Mondial (PAM) – care au sediul tot la Roma.

Centrul de Coordonare a Sistemelor Alimentare ONU, care sprijină guvernele în dezvoltarea și implementarea planului transformării sistemului agroalimentar, și sistemul ONU mai larg sunt, de asemenea, organizatori.

Întrunirea de trei zile va oferi țărilor ocazia de a raporta progresele înregistrate de la Summitul ONU privind Sistemele Alimentare organizat în septembrie 2021, desfășurat online, unde peste 50.000 de persoane, inclusiv 77 de lideri mondiali, s-au angajat să accelereze acțiunile de transformare.

În carul evenimentului „Momentul Bilanțului”, guvernele își vor evalua, de asemenea, contribuțiile la realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, în ciuda contextului global actual care s-a schimbat substanțial.

ONU a raportat că numărul persoanelor din întreaga lume care nu își permit o alimentație sănătoasă a crescut cu încă 112 milioane între 2019 și 2020, la aproape 3,1 miliarde, reflectând impactul creșterii prețurilor la alimente în timpul pandemiei de COVID-19.

Italia își apreciază rolul de gazdă și co-organizator, a declarat viceprim-ministrul Antonio Tajani, care este și ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale.

„Italia, cu implicarea strategică a sectorului său agroalimentar puternic și inovator, se angajează să îndeplinească un rol din ce în ce mai activ în sprijinirea eforturilor comunității internaționale de a promova securitatea alimentară și soluțiile transformatoare și inovatoare pentru sisteme alimentare durabile și eficiente în întreaga lume”, a spus acesta.

„Fiind una dintre cele mai vechi și mai influente culturi alimentare din lume, intenționăm să ne îndeplinim rolul în abordarea uneia dintre provocările-cheie pentru realizarea Agendei 2030.” 

Evenimentul va evidenția și mai mult rolul central al transformărilor sistemelor alimentare pentru progresul general în atingerea ODD-urilor, înainte de Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, din septembrie.

ONU și Italia au îndemnat țările și părțile interesate să „pregătească și să profite de oportunitatea” pentru a reafirma angajamentul global de a acționa de urgență, în conformitate cu promisiunea ODD-urilor.