ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O organizație caritabilă națională care salvează clădirile vechi estimează că 9.000 de spații religioase din Canada se vor pierde în următorul deceniu, adică aproximativ o treime din totalul lăcașelor de cult din țară, scrie cbc.ca.

Robert Pajot, Liderul proiectului  pentru regenerare National Trust for Canada, a declarat pentru NBC că fiecare comunitate din țară urmeaza să vadă spatii ecleziastice fie închise, fie vândute, fie demolate. ”Cartiere întregi vor avea mai multe biserici care se vor închide", a spus Pajot. „Unii oameni califică această situație drept criză și sunt de acord cu asta”. 

Și nu se vor pierde doar niște clădiri istorice frumoase, ci și sentimentul comunității pe care îl oferă lăcașele de cult. Pentru că, pentru mulți, Bisericile nu erau destinate doar slujbei de duminică, ci și nunților și înmormântărilor, lecțiilor de pian sau programelor pentru persoanele fără adăpost.

Aceste lăcașuri de cult, a adăugat Pajot, au fost, timp de generații, centrele unei vieți comunitare, având un rol de hub pentru comunități și de serviciu comunitar.

În zonele rurale, congregațiile se micșorează fie din cauza îmbătrânirii membrilor, fie din cauza abandonării satelor de  către cei tineri. În orașe, secularizarea din ce în ce mai accentuată a societății, însoțită de noi practici spirituale, a dus la eliminarea, treptată, a prezenței tradiționale a bisericii creștine. Nici măcar creșterea imigrației nu a fost suficientă pentru a compensa această tendință. 

În 2009, existau 27.601 lăcașuri de cult sau clădiri de formare deținute de organizațiile religioase din Canada,  conform unei  statistici a unei organizații de audit.

Deși cifrele privind închiderile bisericilor sunt încă în curs de actualizare, National Trust for Canada anticipează că o treime din aceste clădiri vor fi vândute sau desființate în deceniul următor - unele dintre ele fiind deja abandonate, vândute sau demolate începând cu 2009.
 
Estimarea se bazează pe baza informațiilor din sondaje și a știrilor din presă.
 
În New Brunswick, de exemplu, Arhiepiscopia Romano-Catolică a anticipat că 20 dintre cele 53 de parohii ale sale se vor închide, cel mai probabil, dacă congregațiile nu pot găsi o modalitate de a face mai mulți bani.

De asemenea, peste 30 din cele 54 de biserici catolice din apropierea orașului Montreal au fost închise, în urma unei decizii din 2018 a Diecezei de la St-Jérôme.

Alte clădiri au fost vândute persoanelor fizice, devenind spații pentru biblioteci, săli de concerte și chiar fabrici de bere.