ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Regizorul și scenaristul Franco Zeffirelli, cunoscut pentru filme ca „Iisus din Nazareth” și „Romeo și Julieta”, a murit sâmbătă, la Roma, la vârsta de 96 de ani, potrivit La Repubblica. Zeffirelli a rămas activ până la o vârstă înaintată, deși sănătatea sa era din ce în ce mai șubredă și și-a petrecut ultimii ani de viață în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioși la vila sa de la marginea Romei.

Anunțul a fost făcut de Dario Nardella, primarul orașului Florența, unde s-a născut cineastul, considerat „unul dintre cei mai importanți oameni din cultura mondială”.

Zeffirelli și-a încpeut cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema" (1947), „Bellissima" (1951) și „Senso" (1952).

A fost nominalizat de două ori la premiile Oscar - pentru regia filmului „Romeo and Juliet” (1968) și pentru scenografia „La traviata” (1982) -, Zeffirelli a semnat, între altele, filme ca „Fratello sole, sorella luna” (1972), „The Champs” (1979) și „Tea with Mussolini” (1999).
În anii '60, a regizat propriile sale producții de operă și de teatru la Londra și la New York, însă atenția sa s-a îndreptat spre regia de film. În 1966 a ales opera lui Shakespeare „Taming of the Shrew” pentru marele ecran, cu Richard Burton și Elizabeth Taylor în distribuție. Pelicula a fost lansată la 8 martie 1967 și a strâns 8 milioane de dolari din încasări în SUA și 12 milioane de dolari la nivel internațional.

Inundațiile din noiembrie 1966 care au afectat Florența au constituit subiectul unui film documentar de 50 de minute, intitulat „Florence: The Days of Destruction”, ce a strâns circa 20 de milioane de dolari, bani pe care Zeffirelli i-a donat pentru reconstrucția orașului.

Producția „Romeo și Julieta”, lansată la 8 octombrie 1968, a constituit una dintre cele mai reușite pelicule ale regizorului italian, care a fost și nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru cel mai bun regizor, indică portalul specializat www.imdb.com. Pentru această producție a primit premiul „David di Donatello”.

Seria televizată ”Iisus din Nazareth" (1977) a fost un succes apreciat atât de publicul larg cât și de critici.

În 1982, Zeffirelli a lansat trei filme având la bază spectacole de operă: „Traviata”, „Cavaleria rusticană” și ”Paiațe". A creat, de asemenea, un spectacol de operă intitulat ”Boema” pentru Opera Metropolitană din New York. Pentru producția "La Traviata" a obținut în 1984 un premiu BAFTA, acordat de Academia Britanică de Film, și o nominalizare la Oscar în anul 1983.

Pelicula „Otello”, lansată în 1986, a fost una dintre producțiile sale importante, filmată în limba italiană în Olanda și în Italia. Producția a fost foarte bine primită de critici și a fost nominalizată în 1987, la secțiunea cel mai bun film străin, la premiile BAFTA.

A urmat „Hamlet” (1990), realizat în limba engleză. 

Pelicula biografică „Callas Forever” (2002), un omagiu adus artistei internaționale Maria Callas, a fost filmată în București, Andaluzia și Paris și a fost un succes atât din punct de vedere al încasărilor, cât și în ceea ce privește costurile.

În 1999, a fost recompensat cu premiul special al Festivalului internațional de film "Karlovy Vary" pentru contribuția sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. A obținut, în 2003, premiul Festivalului internațional de film de la Palm Springs pentru munca depusă în calitate de regizor.