ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie a promis vineri să consolideze apărarea țărilor baltice în fața politicii „din ce în ce mai active” a Rusiei, în cadrul celor mai ample manevre navale ale Marinei Regale în Marea Baltică de mai bine de un secol, informează France Presse, citată de Agerpres.

Ministrul britanic al Apărării, Penny Mordaunt, a declarat că Forța expediționară comună (JEF), condusă de britanici, a atins un „nou nivel” în cursul exercițiilor militare la care au participat circa 4.000 de persoane și 44 de nave, manevre pe care le consideră „cea mai importantă desfășurare a Royal Navy în Marea Baltică de mai bine de o sută de ani”. Condusă de Regatul Unit, Forța expediționară comună cuprinde alte opt state (Danemarca, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia și Norvegia).

Exercițiul militar vizează reasigurarea aliaților de pe flancul estic al NATO și demonstrația că forțele Alianței Nord-Atlantice sunt „aliniate și pregătite”.

„Rusia devine din ce în ce mai activă, vedem că desfășoară mai multe forțe și noi armamente și ne putem imagina scenarii pe care le poate aplica în viitor”, a mai declarat Penny Mordaunt,  reiterând faptul că „este important să fim alături de aliații noștri”, prin „consolidarea securității și a rezistenței în regiune”, ceea ce ar putea implica exerciții și patrule regulate.

Vizita ministrului britanic al Apărării în Lituania, fostă republică sovietică, actuală membră a U.E. cu atitudine critică față de Federația Rusă, s-a desfășurat în același timp cu întâlnirea dintre premierul britanic Theresa May și președintele rus Vladimir Putin în marja summit-ului G20 la Osaka, în Japonia.

Cu această ocazie, Theresa May i-a transmis lui Vladimir Putin că normalizarea relațiilor bilaterale nu poate avea loc decât dacă Federația Rusă își va înceta activitățile considerate „iresponsabile și destabilizatoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului Regatului Unit.