ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane este o victorie a poporului împotriva elitelor, a apreciat Marine Le Pen duminică și și-a exprimat speranța că francezii vor vota la fel ca americanii, anul viitor, în alegerile prezidențiale franceze, potrivit Reuters.

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, președinta Frontului Național (FN, extremă-dreapta) ar putea să obțină o victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze, în aprilie 2017, însă ar fi înfrântă - indiferent care ar fi adversarul ei - în al doilea tur.


Întrebată de BBC care sunt consecințele victoriei lui Donald Trump asupra candidatura sale, reprezentanta extremei drepte a răspuns că „el (Trump) a făcut posibil ceea ce era prezentat ca total imposibil. Deci, aceasta este mai ales victoria popoarelor împotriva elitelor”.

Schițând o paralelă cu situația din Franța, ea a adăugat „eu doresc ca în Franța poporul să poată, de asemenea, să răstoarne un pic masa în jurul căreia își împart elitele ceea ce ar trebui să le revină francezilor. Și, deci, aceasta ar fi un pic adevărata problemă a alegerilor prezidențiale.

Ea și-a exprimat speranța ca cetățenii europeni să poată să aibă posibilitatea să-și facă cunoscută opinia despre Uniunea Europeană prin referendum, după modelul consultării de la 23 iunie din Marea Britanie. Dacă s-ar pune întrebarea respectivă, elitele s-ar afla în fața altei surprize, a adăugat Marine Le Pen.

Ea a mai declarat că nu există motive ca Europei să-i fie frică de președintele rus Vladimir Putin.

„Am face mai bine, dacă am vrea o Europă puternică, să negociem cu Rusia și să avem acorduri de cooperare cu Rusia, acorduri comerciale cu Rusia”, a declarat Marine Le Pen, potrivit transcrierii în engleză a unei părți a interviului, care nu este disponibil în franceză.

UE este cea care destabilizează Europa, nu Rusia, a subliniat Le Pen.

„Modelul pe care-l apără Vladimir Putin este (modelul) rațiunii, protecționismului, căutării interesului propriei țări, apărării propriei identității, este un model care îmi place”, a mai subliniat reprezentanta extremei drepte franceze.