ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germanii din marile orașe protestează, sâmbătă, împotriva a ceea ce consideră drept influența incorectă a proprietarilor mari pe piața imobiliară care a dus la  creșterea agresivă a chiriilor, scrie RT.  

Ei doresc ca marii jucători de pe piață să fie subcotați și să fie expropriați.

În ultimii ani, germani din marile orașe s-au confruntat cu creșterea și de două ori a  chiriilor. Mulți dintre ei nu au putut ține pasul cu aceste creșteri ale costurilor chiriilor și au fost nevoiți să se mute, în timp ce alții au trebuit să plece în momentul în care proprietarii au hotărât să-i dea afară și să construiască proprietăți noi, mult mai scumpe, care să le aducă mai multe profituri.

Pentru mulți germani, există și un aspect politic al problemei. Unele dintre locuințele sociale care ar fi putut ajunge la cetățenii care se străduiesc să plătească o chirie mai mare au fost acordate miilor de refugiați, pe care guvernul i-a acceptat. Potrivit ZDF, aproape 200.000 de refugiați locuiau la Berlin în 2016, punând o presiune suplimentară pe piața imobiliară.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanță imobiliară CBRE Berlin și banca germană Berlin Hyp AG, prețul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Frustrarea oamenilor afectați de boom-ul prețului locuințelor a declanșat această mișcare de protest față de ceea ce ei numesc „Mietwahnsinn” („nebunia închirierilor)”. 

Este de așteptat ca aproximativ 25.000 de activiști să iasă sâmbătă în stradă la Berlin, evenimente mai mici fiind programate în orașe precum München, Köln și Frankfurt.