ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22.05/  13:56 Rămășițele pământești ale celor 20 de creștini egipteni decapitați în 2015, în Libia, de gruparea Stat Islamic au ajuns acasă, în Egipt. Au fost depuse într-un altar construit special în „Biserica martirilor credinței și națiunii”, ridicată în localitatea egipteană Al-Our.

Așa cum se poate vedea în fotografiile publicate de site-ul italian I Tempi, biserica este impresionantă, părând o catedrală aflată în deșert. A fost finanțată în întregime de președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Moaștele martirilor, pe care Biserica Ortodoxă Coptă i-a declarat sfinți, și care vor fi cinstiți la 15 februarie, au fost așezate într-o raclă din lemn, acoperită de catifea roșie pe care au fost scrise numele, alături de fotografia sfântului.

Mai multe icoane, pictate de doi artiști egipteni, Edmon Kamel și Hany Sawiris, împodobesc zidurile bisericii.  Una dintre ele Îl înfățișază pe Iisus pe tron, iar deasupra Lui a fost scris versetul 12 din Apocalipsa:. „Iată, Eu vin curând; și răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui”.

O altă icoană îl reprezinta pe Iisus alături de cei 21 de martiri.

 Știrea inițială

Rămășițele pământești ale celor 20 de creștini egipteni decapitați în 2015, în Libia, de gruparea Stat Islamic au fost aduse luni cu avionul la Cairo, a informat televiziunea de stat egipteană. Acestea vor fi înhumate în Biserica dedicată „credinței și patriei” construită în orașul egiptean Al Our, scrie ziarul italian Tempi.it.
 

 
Cele 20 de victime făceau parte dintre egiptenii săraci care, pentru un loc de muncă, și-au riscat viața în haosul și războiul civil din Libia ce au urmat prăbușirii în 2011 a regimului Gaddafi.

Creștinii copți au fost decapitați pe o plajă din Sirt, fost bastion al grupării SI, fiind îmbrăcați în combinezoane portocalii, conform unei înregistrări video postate de SI.

Corpurile lor au fost recuperate în octombrie după ce zona unde fuseseră îngropate a fost scoasă de sub controlul SI.

În total, 21 de bărbați au fost decapitați.

Conducătorul Bisericii Copte din Egipt, papa Tawadros al II-lea, a fost prezent la aeroport pentru a primi rămășițele aduse în sicrie și care urmează a fi reînhumate în provincia egipteană Minya.

Pe 15 februarie 2015, SI a difuzat o înregistrare video cu decapitarea unor bărbați prezentați ca 21 de creștini copți, răpiți în luna ianuarie a aceluiași an în vestul Libiei.
 
Acest film, considerat de teroriști drept un imn al morții, a devenit  schimb un imn al credinței, deoarece mărturisește, după cum spunea episcopul ortodox copt din Minya, Anba Macarius, „cel mai mare caz de martiriu creștin al vremurilor noastre. În film se pot vedea în mod clar martirii care se roagă pentru ucigașii lor, pentru judecătorii care i-au condamnat și pentru călăi. Când și-au mișcat buzele, ei  L-au rugat pe Dumnezeu să le confirme în credință și să-i ierte pe ucigașii lor, așa cum i-a învățat primul martir, Iisus Hristos: "Tată, iartă-i, că nu știu ce fac”.