ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fostă mireasă jihadistă de origine britanică a vorbit, într-un interviu pentru „The Atlantic", despre radicalizarea ei, despre cum visa ca propriii copii să devină teroriști și despre despărțirea de soțul jihadist. În 2013, Tania Georgelas (33 de ani) a plecat în Siria, alături de soțul și de copiii ei, pentru a se alătura Statului Islamic.    

„Visam să avem pământul nostru, să întemeiem o familie și să ne creștem copiii să devină asasini și să se alăture jihadului", a povestit Tania despre ea și soțul ei, John Georgelas, într-un interviu pentru The Atlantic

„Am crescut înconjurată de rasism. Am avut vecini răi, care ne spărgeau ferestrele. Simțeam că nu fac parte din această lume și căutam o cale de răzbunare", a povestit Tania despre copilăria ei din nord-vestul Londrei.   

 Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost un punct de cotitură în radicalizarea ei.   

„Aveam 17 ani când am urmărit turnurile gemene prăbușindu-se. A doua zi, la școală, i-am spus prietenei mele: «Nu e îngrozitor ce s-a întâmplat?» «Oare chiar e?», mi-a răspuns. Acela a fost momentul care m-a convins să devin jihadistă", își amintește Tania.    

Câțiva ani mai târziu, la un protest față de războiul din Irak, a obținut adresa unui site musulman de matrimoniale. Acolo și-a întâlnit soțul.    

John, un texan care provenea dintr-o familie creștină bogată și care începuse să consume droguri încă din adolescență, a abandonat școala și s-a convertit la Islam la scurt timp după 11 septembrie 2001. 13 ani mai târziu, a devenit ofițer de rang superior al Statului Islamic. Însă în drumul spre Siria a cunoscut-o în Londra, pe Tania, o musulmană cu ambiții de a deveni atentator sinucigaș.

Cei doi s-au căsătorit și în 2013 au plecat în Siria, cu gândul de a deveni o familie de războinici.    

„John voia să meargă în Siria și i-am spus că nu sunt gata, nu cât sunt copiii mici", își amintește ea. Dar au plecat, chiar dacă aveau deja 3 copii și era gravidă cu al patrulea: 
 
„Am făcut copiii cu un singur motiv: ca ei să-l slujească pe Allah ca musulmani, ca mujahedini".

Familia a călătorit cu autobuzul spre Siria și s-a stabilit în vila abandonată a unui general sirian din orașul A'zaz. Nu existau ferestre, nu curgea apă și aveau o provizie limitată de alimente. În câteva zile, Tania și copiii s-au îmbolnăvit, așa că după câteva săptămâni și-a părăsit soțul. Surprinzător, având în vedere ce se știe despre modul în care îi tratează Statul Islamic pe cei care îi întorc spatele, John a fost de acord ca soția lui să plece.    

Tania a ajuns întâi în Turcia, după ce s-a strecurat printr-un gard de sârmă ghimpată. De acolo, a fost salvată de socrii ei și adusă în Texas, unde a obținut divorțul și s-a întors la viața întâlnirilor în mediul online: „Am scris că am 4 copiii, că soțul m-a părăsit pentru a devenit următorul Osama bin Laden și am primit 1.300 de răspunsuri".   
 
Așa l-a întâlnit și pe actualul iubit, Craig, un IT-ist. Tania spune că acum vrea să se alăture unui program de deradicalizare, prin care să-i ajute pe foștii teroriști. 

„Mulți mă consideră ghinionistă, dar eu văd jumătatea plină a paharului. Sunt în viață, am scăpat din Siria, iar copiii mei sunt sănătoși, fericiți și inteligenți. Sunt mulțumită". 

Există încă întrebări despre cât de mult a rupt Tania legăturile cu soțul ei și cu ideologia sa radicală. După ce a părăsit Siria, Tania a intrat pe un site pe care soțul ei îl folosea pentru a-și posta ideile extremiste și a apreciat un articol publicat de acesta, înainte ca site-ul să fie închis, potrivit Daily Mail. De altfel, într-o postare pe Facebook, Tania a scris că încă este îndrăgostită de John. 

„Însă m-am săturat să fiu împinsă peste limite și să mi se spună că sunt puternică. Îmi vreau soțul înapoi, dar nu în condițiile astea".