ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


O fostă mireasă jihadistă de origine britanică a vorbit, într-un interviu pentru „The Atlantic", despre radicalizarea ei, despre cum visa ca propriii copii să devină teroriști și despre despărțirea de soțul jihadist. În 2013, Tania Georgelas (33 de ani) a plecat în Siria, alături de soțul și de copiii ei, pentru a se alătura Statului Islamic.    

„Visam să avem pământul nostru, să întemeiem o familie și să ne creștem copiii să devină asasini și să se alăture jihadului", a povestit Tania despre ea și soțul ei, John Georgelas, într-un interviu pentru The Atlantic

„Am crescut înconjurată de rasism. Am avut vecini răi, care ne spărgeau ferestrele. Simțeam că nu fac parte din această lume și căutam o cale de răzbunare", a povestit Tania despre copilăria ei din nord-vestul Londrei.   

 Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost un punct de cotitură în radicalizarea ei.   

„Aveam 17 ani când am urmărit turnurile gemene prăbușindu-se. A doua zi, la școală, i-am spus prietenei mele: «Nu e îngrozitor ce s-a întâmplat?» «Oare chiar e?», mi-a răspuns. Acela a fost momentul care m-a convins să devin jihadistă", își amintește Tania.    

Câțiva ani mai târziu, la un protest față de războiul din Irak, a obținut adresa unui site musulman de matrimoniale. Acolo și-a întâlnit soțul.    

John, un texan care provenea dintr-o familie creștină bogată și care începuse să consume droguri încă din adolescență, a abandonat școala și s-a convertit la Islam la scurt timp după 11 septembrie 2001. 13 ani mai târziu, a devenit ofițer de rang superior al Statului Islamic. Însă în drumul spre Siria a cunoscut-o în Londra, pe Tania, o musulmană cu ambiții de a deveni atentator sinucigaș.

Cei doi s-au căsătorit și în 2013 au plecat în Siria, cu gândul de a deveni o familie de războinici.    

„John voia să meargă în Siria și i-am spus că nu sunt gata, nu cât sunt copiii mici", își amintește ea. Dar au plecat, chiar dacă aveau deja 3 copii și era gravidă cu al patrulea: 
 
„Am făcut copiii cu un singur motiv: ca ei să-l slujească pe Allah ca musulmani, ca mujahedini".

Familia a călătorit cu autobuzul spre Siria și s-a stabilit în vila abandonată a unui general sirian din orașul A'zaz. Nu existau ferestre, nu curgea apă și aveau o provizie limitată de alimente. În câteva zile, Tania și copiii s-au îmbolnăvit, așa că după câteva săptămâni și-a părăsit soțul. Surprinzător, având în vedere ce se știe despre modul în care îi tratează Statul Islamic pe cei care îi întorc spatele, John a fost de acord ca soția lui să plece.    

Tania a ajuns întâi în Turcia, după ce s-a strecurat printr-un gard de sârmă ghimpată. De acolo, a fost salvată de socrii ei și adusă în Texas, unde a obținut divorțul și s-a întors la viața întâlnirilor în mediul online: „Am scris că am 4 copiii, că soțul m-a părăsit pentru a devenit următorul Osama bin Laden și am primit 1.300 de răspunsuri".   
 
Așa l-a întâlnit și pe actualul iubit, Craig, un IT-ist. Tania spune că acum vrea să se alăture unui program de deradicalizare, prin care să-i ajute pe foștii teroriști. 

„Mulți mă consideră ghinionistă, dar eu văd jumătatea plină a paharului. Sunt în viață, am scăpat din Siria, iar copiii mei sunt sănătoși, fericiți și inteligenți. Sunt mulțumită". 

Există încă întrebări despre cât de mult a rupt Tania legăturile cu soțul ei și cu ideologia sa radicală. După ce a părăsit Siria, Tania a intrat pe un site pe care soțul ei îl folosea pentru a-și posta ideile extremiste și a apreciat un articol publicat de acesta, înainte ca site-ul să fie închis, potrivit Daily Mail. De altfel, într-o postare pe Facebook, Tania a scris că încă este îndrăgostită de John. 

„Însă m-am săturat să fiu împinsă peste limite și să mi se spună că sunt puternică. Îmi vreau soțul înapoi, dar nu în condițiile astea". 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews