ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 400 de civili au fost răpiți de jihadiști ai grupării Statul Islamic (SI), între care femei și copii, după un asalt sâmbătă asupra orașului Deir Ezzor în Siria, a informat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP și Reuters.

În urma acestui asalt, jihadiștii ar fi ucis cel puțin 135 de persoane. Agenția oficială de presă siriană SANA a anunțat anterior că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în atacurile jihadiștilor asupra Deir Ezzor, referindu-se la un "masacru".

Dacă acest bilanț va fi confirmat, atunci ar fi vorba despre unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise într-o singură zi după declanșarea războiului în Siria în 2011.

Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, a declarat că aceste răpiri au avut loc la Al-Bghaliyeh, o suburbie a orașului Deir Ezzor (est) și în alte zone din apropiere, și duși în regiuni controlate de Statul Islamic.

Printre persoanele răpite, toți de confesiune musulmană sunnită, la fel ca SI, se numără femei, copii, familii ale membrilor forțelor proguvernamentale siriene și combatanți proregim, a anunțat OSDO. Ei au fost duși în alte regiuni aflate sub controlul jihadiștilor în vestul provinciei cu același nume și în provincia vecină Raqa, a adăugat Rami Abdel Rahmane.

Sâmbătă, Statul Islamic a lansat o ofensivă majoră în mai multe sectoare ale orașului Deir Ezzor, preluând controlul asupra Al-Bgheliyeh (nord-est), unde a ucis cel puțin 85 de civili și 50 de combatanți proregim, cei mai mulți fiind executați, conform OSDO.