ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Raiduri ale coaliţiei, desfăşurate vineri asupra satului Birmhale, în provincia Alep, au făcut 52 de morţi", a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Printre victime se numără 7 copii, în timp ce alte 13 persoane sunt date dispărute, prinse sub dărâmături, a adăugat Rahman.

O coaliţie internaţională iniţiată de SUA şi din care fac parte ţări arabe desfăşoară, de la sfârşitul lui septembrie, raiduri în Siria împotriva poziţiilor jihadiştilor din Statul Islamic. Ţări europene participă la operaţiunile acestei coaliţii în Irak.

Aceste bombardamente le-au permis combatanţilor kurzi şi rebelilor sirieni să recucerească oraşul Kobane, aflat la frontiera cu Turcia, după săptămâni de lupte cu jihadiştii. Cu toate acestea, Pentagonul a recunoscut în aprilie că SI "şi-a menţinut în linii mari influenţa" în Siria, în pofida loviturilor aeriene.

Potrivit OSDO, 66 de civili au fost ucişi în raiduri în Siria anterior celui din Berhmale. În total, OSDO, cu sediul în Marea Britanie şi care beneficiază de o vastă reţea de surse în toată Siria, estimează că atacurile coaliţiei au ucis peste 2.000 de oameni, dintre care 1.922 jihadişti ai SI.

Declanşat în martie 2011 de manifestaţiile paşnice împotriva regimului de la Damasc, reprimate în mod sângeros, conflictul sirian a degenerat într-un complex război civil cu alianţe schimbătoare. Mai mult de 220.000 de persoane au fost ucise în patru ani şi aproape 10 milioane de sirieni au luat calea exodului.