ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Identificarea celor 31 de victime ale atentatelor de la Bruxelles este extrem de dificilă și va dura săptămâni, pentru că efectul exploziilor a fost devastator.

Se analizează dinți, amprente și probe ADN, iar alteori fragmente minuscule de trup uman, tot ce a mai rămas din cei aflați în zona de epicentru a exploziei, susțin medicii legiști, citati de Corriere della Sera.

Operațiunea, la care iau parte specialișiti din mai multe țări, are loc într-un mare complex spitalicesc militar din nordul capitalei Belgiei, transformat în unitate de identificare a victimelor dezastrului. Acesta este păzit zi și noapte de trupe speciale, înarmate până în dinți.

Familii îndurerate din toate colțurile globului așteaptă cu sufletul la gură verdictul implacabil: că cei dragi se află printre cele 31 de victime ale atacurilor.

"Joi au venit aproximativ 30 de oameni să-și caute rudele. Niciun cadavru nu a fost identificat oficial, procesul este în plină desfășurare", a declarat șeful unității de idetificare pentru AFP. 

Numărul celor neidentificați este "foarte, foarte mare", după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al Poliției Federale Belgiene. "Nu a existat o listă cu cine era în garniturile de metrou sau în terminalul aeroportului, nicio listă de pasageri, așa cum se întâmplă în cazul unei catastrofe aeriene", a adăugat el.

Munca experților este cu atât mai dificială cu cât este vorba despre victime din mai multe țări. "Vor fi identificați după dinți, ADN sau amprente, în această ordine", a declarat șeful catedrei de medicină din Liege, unul dintre cei care coordonează investigațiile. În cazul ultimei variante, cea a amprentelor, spune el, sprijinul Interpol ar fi necesar.

În unele cazuri, identificarea este atât de dificlă deoarece în zona de epicentru a exploziei trupurile au fost sfârtecate de bombele cu cuie și bucăți metalice, puse pentru a amplifica efectul distructiv.

Pe de altă parte, există și un aspect psihologic care poate îngreuna sau chiar distorsiona munca de identificare, au declarat experții consulați de AFP.  "Unii sunt gata să identifice orice cadavru ca fiind al persoanei căutate, pe când alții refuză, chiar și când este evident", au adăugat legiștii.

Marți dimineață, două atentate cu bombă au lovit aeroportul Zaventem și stația de metrou Maelbeek din Bruxelles. În urma atacurilor, 31 de oameni au murit și 205 au fost răniți.  Atacul a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic.