ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii europeni se laudă că au redus dramatic dependența energetică a UE de Rusia. Dar adevărul se ascunde în detalii.

În luna septembrie, Ursula von der Leyen decreta că Uniunea Europeană trebuie să oprească robinetul importurilor din Rusia, în special în domeniul energetic:

„Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul  oribil din Ucraina.”

Și, într-adevăr,  importurile UE de gaze naturale prin conducte din Rusia s-au înjumătățit în primele nouă luni ale anului, scăzând de la 105,7 miliarde de metri cubi, în aceeași perioadă a anului precedent, la 54,2 miliarde de metri cubi.

Iar reducerea aceasta s-a văzut în criza energetică fără precedent cu care se confruntă Europa.

Cu conductele oprite (sau auto-sabotate) și cu perspectiva unor mari tulburări sociale, Uniunea Europeană încearcă să păstreze aparențele pedepsirii lui Putin, dar, în același timp, să își peticească pe cât posibil paltonul pentru această iarnă.

Drept urmare, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale UE din Rusia au crescut cu 50% în ultimele nouă luni, față de perioada similară a lui 2021: de la 11,3 miliarde de metri cubi, la 16,5 miliarde de metri cubi, arată o analiză realizată de Montel News.

Principalele țări importatoare de GNL rusesc sunt Franța, Olanda, Spania și Belgia.

În luna august, Financial Times dezvăluia un alt aspect al mascaradei: UE cumpără GNL și din China, care le cumpără la rândul ei din... Rusia.

Pe piața mondială, gazele naturale lichefiate sunt mai scumpe decât cele livrate prin conductă, din cauza costului transportului. Majorat și acesta, ca urmare a crizei energetice!

Iar GNL-ul importat de UE din China este mai scump decât cel importat direct din Rusia, din cauza comisionului pe care și-l oprește Beijingul.

Drept urmare, Uniunea Europeană face eforturi disperate să treacă peste această iarnă, importând GNL la prețuri mult mai mari decât gazele livrate prin conductă.

Rusia își reorientează exporturile de gaze dinspre Europa către Asia (China și India), dar și spre Turcia, care se va transforma într-un nod gazeifer.

Iar China – aliata Rusiei – câștigă și ea un comision important din poziția de misit.

Singurii care pierd de pe urma acestei mascarade sunt europenii, care sărăcesc, tremură de frig și stau în beznă, cu satisfacția că l-au pedepsit pe Putin.