ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia, China plus orice alt stat est-european reprezintă un triunghi care displace profund Occidentului. Și care este dispus să facă orice pentru a frânge legăturile politico-economice dintre cele două mari puteri și orice alt stat est-european care încearcă să crească economic, sudând legături cu chinezii. Misiune imposibilă în cazul Ungariei și Poloniei, pe care Bruxelles-ul nu le poate domina, dar care poate fi atinsă în cazul Cehiei, pe care s-au îndreptat acum tunurile presei americane. Articole care sugerează pericolul pe care l-ar putea reprezenta apropierea mult prea strânsă dintre Cehia și Rusia și China au fost publicate, ca un avertisment, de Foreign Policy și Politico (prin filiala bruxelleză – Politico.eu). 

Cehia este pe cale să se apropie periculos de Rusia și China, apoi să fie folosită de aceste două puteri ca un pion otrăvit în cadrul UE și NATO, scriu cele două publicații, citate într-o analiză publicată pe site-ul cotidianul.ro.
 
Astfel, conform Foreign Policy, Cehia a greșit pentru că, încorsetată de regula germană de 3% deficit bugetar, ce nu poate permite revenire economică, a căutat investiții străine. În 2015, compania CEFC China Energy și-a deschis o filială în Cehia și a început să investească în afaceri imobiliare, presă, apoi a achiziționat compania aeriană națională, fabrici de bere și un grup financiar. Ce este mai grav, susține revista americană, este că președintele companiei chineze, Ye Jianming, a fost numit consilier al președintelui Milos Zeman. Și asta nu ar fi tot: Ye ar avea legături cu spionajul militar chinez, ajungând să influențeze politica editorială a unor publicații cehe, pentru a nu mai vorbi despre influența asupra președintelui Zeman și despre influența asupra fostului premier social-democrat Bohuslav Sobotka, prin intermediul unui consilier. 

Tot despre pericolul chinez scrie o altă publicație de peste Ocean.

Revista Politico, titrează, într-un articol„Europa nu lăsa China să dividă și să cucerească", avertizand că o decizie a UE de a tăia fondurile europene care nu sunt obediente în fața Bruxelles-ului, așa cum se ia deja în calcul, nu face altceva decât să arunce statele respective în brațele Chinei. Iar exemplele negative prezentate de revista americană sunt Cehia și Grecia, acuzate că ar fi îndulcit tonul documentelor UE ce stabilesc analizarea riguroasă a tuturor investițiilor chineze în UE. Sunt țări vulnerabile, pentru că aici sunt investiții chineze (portul Pireu, amintita CEFC). În iulie 2016, Ungaria și Grecia - principalii beneficiari ai finanțării chineze și investițiilor chineze din ultimii ani - au luptat din greu pentru a evita o referire directă la Beijing din documentele UE privind o hotărâre judecătorească legată de pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud .

Cotidianul. ro amintește însă cine sunt țările chemate să ia măsuri împotriva Cehiei pentru a nu se apropia prea mult de China și Rusia. „Franța, despre care ultimele informații oferite de Reuters arată că poate suferi consecințe legale pentru încălcarea angajamentelor internaționale, prin exportul de arme către Arabia Saudita, în ciuda avertismentelor că ele vor fi folosite în războiul murdar din Yemen. Franța, unde fostul președinte Nicolas Sarkozy a fost reținut pentru finanțarea campaniei electorale din 2007 cu fonduri de la dictatorul Muammar Gaddafi? Împotriva Cehiei va mai lua măsuri Germania, care în ultimul mandat al Angelei Merkel a livrat arme pentru același război din Yemen. Germania, al cărei cel mai mare partener comercial a devenit, în 2016, tocmai China, care a detronat SUA. Germania, care, individual și prin intermediul UE, a avertizat administrația Trump cu contramăsuri dacă va impune tarife vamale pentru aluminiu și oțel, o măsură a SUA îndreptată oficial împotriva Chinei. 

 Germania, care construiește împreună cu Rusia gazoductul Nord Stream 2, despre care chiar SUA, dar și Polonia și statele baltice, susțin că va amenința securitatea energetică a Europei. Germania, care a avertizat că va lua contramăsuri dacă SUA vor penaliza companiile ruse implicate în Nord Stream 2. Pentru Foreign Policy Cehia este marea amenințare, nu afacerile de miliarde germano-ruse, căci Angela Merkel este „lidera lumii libere". Articolul publicat de Politico.eu este semnat de directorii a două institute din Berlin”.

Liderii europeeni se luptă cu o idee riscantă: reducerea fluxului de fonduri structurale către Ungaria și către alți membri ai UE care contestă normele-cheie ale democrațiilor liberale. Nu numai că această propunere ar pune și mai multă presiune pe relațiile deja încordate dintre aceste țări și restul blocului, ci le-ar putea apropia mai mult de o Chină, care a făcut recent pași mari spre un regim autoritar complet, scrie Politico.

Analiza din Cotidianul amintește și modul în care Foreign Policy și Politico sugerează că trebuie oprită încercarea Cehiei de a crește economic, dar și a celorlalte țări central și est-europene. Iar cea mai eficientă armă, după cum consideră două institute din Berlin, ar fi finanțarea, de către UE, a ONG-urilor care luptă împotriva regimurilor din țările central-europene

Politico.eu.: „Bruxelles-ul trebuie să se asigure că guvernele pe care le vizează nu vor putea înlocui ușor fondurile europene cu cele chineze. Trebuie să facă o analiză cost-beneficii a condiționării fondurilor UE de respectarea domniei legii. UE trebuie să creeze un fond special pentru a întări organizațiile societății civile care susțin statul de drept și democrația, pentru a contracara acțiunile anti-ONG ale guvernelor."