ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul considerat reformist Massoud Pezeshkian a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Iran, devansându-l pe conservatorul Said Jalili, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne de la Teheran, informează AFP și Agerpres.

Deputatul Pezeshkian a strâns peste 16 milioane de voturi, față de cele peste 13 milioane de voturi primite de adversarul său, un fost negociator al dosarului nuclear iranian, dintr-un total de 30 de milioane de voturi deja numărate, potrivit autorităților locale. În procente, Pezeshkian a obținut 53,7% din voturi, în timp ce contracandidatul său a primit 44,3% din voturi, potrivit dpa.

Rata de participare a fost stabilită la 49,8%.

În prima sa intervenție după victoria asupra ultraconservatorului Jalili și în timpul căreia le-a mulțumit susținătorilor săi, Pezeshkian a dat asigurări sâmbătă că "va întinde mâna prieteniei tuturor".

Scrutinul a fost organizat în grabă pentru găsirea unui înlocuitor după ce președintele conservator Ebrahim Raissi a decedat într-un accident de elicopter suspect pe 19 mai.

Pezeshkian, originar din nord-vestul Iranului, a activat în armată în timpul Războiului din Golf și apoi ani la rând a practicat chirurgia cardiovasculară în orașul Tabriz. El a avut o campanie discretă, în care a cerut refacerea încrederii între guvern și iranieni.

Fost ministru al sănătății în timpul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Mohammad Khatami, între anii 2001 și 2005, Pezeshkian s-a descris drept un politician conservator care crede că reformele sunt necesare și, ca mulți alți politicieni din tabăra reformistă, a cerut îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul. Pe plan intern, el a criticat reglementările stricte din Iran privind portul vălului islamic pentru femei și a declarat că se opune cenzurării internetului.

El și-a exprimat totodată loialitatea pentru liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și pentru puternicii Gardieni ai Revoluției, dar a insistat că reformele sunt necesare.

Președintele iranian are doar puteri restrânse: el este însărcinat să aplice, la conducerea guvernului, marile linii politice fixate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care este șef al statului, mai notează agențiile citate.