Guvernul polonez ia măsuri legale pentru degradarea militară a ultimului lider comunist al țării, defunctul general Wojciech Jaruzelski, și altor ofițeri de rang înalt comuniști, o inițiativă pe care o prezintă drept o „restabilire a ordinii morale”.

Premierul Mateusz Morawiecki a subliniat că proiectul de lege adoptat de Cabinetul său ia apărarea victimelor celor mai bine de patru decenii de comunism din Polonia.

Proiectul a fost adoptat intenționat, chiar în ziua în care țara își onorează luptătorii împotriva comunismului uciși și persecutați de regimul impus după al Doilea Război Mondial.

”Prin acest proiect de lege vrem să restaurăm ordinea morală de bază. Vrem să spunem că răul este rău și binele este bine, că trădarea este trădare și eroismul eroism”, a declarat Morawiecki, anunțând decizia Executivului.

Potrivit textului, care pentru a deveni lege este nevoie să fie aprobat de Parlament și promulgat de președintele Andrzej Duda, ofițerii de rang înalt din perioada comunistă urmează  să fie degradați la rangul de soldat, din cauza rolului pe care l-au jucat după 1944 în cadrul regimului opresiv impus de Moscova și din cauza reprimării impuse de Jaruzelski prin legea marțială în 1981.

Legea ar urma să li se aplice ofițerilor din cadrul armatei și securității. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews