ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Guvernul polonez ia măsuri legale pentru degradarea militară a ultimului lider comunist al țării, defunctul general Wojciech Jaruzelski, și altor ofițeri de rang înalt comuniști, o inițiativă pe care o prezintă drept o „restabilire a ordinii morale”.

Premierul Mateusz Morawiecki a subliniat că proiectul de lege adoptat de Cabinetul său ia apărarea victimelor celor mai bine de patru decenii de comunism din Polonia.

Proiectul a fost adoptat intenționat, chiar în ziua în care țara își onorează luptătorii împotriva comunismului uciși și persecutați de regimul impus după al Doilea Război Mondial.

”Prin acest proiect de lege vrem să restaurăm ordinea morală de bază. Vrem să spunem că răul este rău și binele este bine, că trădarea este trădare și eroismul eroism”, a declarat Morawiecki, anunțând decizia Executivului.

Potrivit textului, care pentru a deveni lege este nevoie să fie aprobat de Parlament și promulgat de președintele Andrzej Duda, ofițerii de rang înalt din perioada comunistă urmează  să fie degradați la rangul de soldat, din cauza rolului pe care l-au jucat după 1944 în cadrul regimului opresiv impus de Moscova și din cauza reprimării impuse de Jaruzelski prin legea marțială în 1981.

Legea ar urma să li se aplice ofițerilor din cadrul armatei și securității. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews