ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedezii vor primi acasă prin poștă o broșură care prezintă măsurile ce trebuie luate în caz de război sau catastrofe naturale, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident.

Unde sunt adăposturile? Ce alimente ar trebui stocate? În ce surse de informare poți să ai încredere? Editată la cererea guvernului în 13 limbi, broșura „În caz de criză sau de război" va fi expediată în perioada 28 mai-3 iunie către 4,8 milioane de locuințe din Suedia, țară care are aproximativ 10 milioane de locuitori.   

În 20 de pagini ilustrate, broșura prezintă amenințările cu care se confruntă țara scandinavă: război, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.

„Chiar dacă Suedia este mai sigură decât multe alte țări (...), amenințările există. Este important ca toți să știe care sunt aceste amenințări pentru a se putea pregăti", a explicat, luni, la Stockholm, Dan Eliasson, director general al Agenției suedeze de securitate civilă MSB, în cadrul prezentării broșurii.

„Un conflict militar în proximitate ar afecta importurile noastre de mărfuri, mai ales alimentare, chiar dacă acesta nu ar ajunge pe teritoriul nostru", a declarat pentru AFP Christina Andersson, responsabilă de conceperea acestei broșuri, al cărei conținut este disponibil și online. Ultima broșură de acest tip tipărită la inițiativa autorităților datează din 1961, în plin Război Rece.   

Rusia nu este citată în acest material, însă responsabilii suedezi se tem de o agresiune în cazul unui conflict deschis cu NATO, în scopul de a tăia calea maritimă a Alianței Nord-Atlantice spre membrii săi baltici.

La începutul lunii martie, autoritățile de la Stockholm au anunțat reintroducerea serviciului militar începând din această vară, la șapte ani după ce se renunțase la acesta, precum și revenirea forțelor pe insula Gotland, avanpost expus în caz de conflict în Marea Baltică.