ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieși din această criză UE trebuie să-și schimbe urgent direcția după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki înt-un articol publicat pe site-ul Politico.eu, conform Mediafax.

„Am trecut prin multe crize în trecut, însă situația în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migrație, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre - toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetățenilor săi”, notează premierul polonez.

După părerea sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a uita de democrație, de transparență și de responsabilitate și de a ignora suveranitatea națională, aceasta fiind o abordare profund greșită.

El apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranțe noi, iar dacă blocul comunitar nu va acționa, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiți.

Morawiecki consideră că cel mai important lucru ar fi că UE trebuie să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a națiunilor puternice, egale și libere, iar europenii au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social; ambițioasă și inovatoare; fermă față de monopoluri și de protecționism; și sigură.

Premierul polonez propune un plan în cinci puncte pentru viitorul Uniunii Europene respectiv ccombaterea inegalităților, sporirea inovației, combaterea monopolurilor și a protecționismului, sporirea cheltuielilor pentru apărare și protejarea frontierelor și democrația.

„Din ce în ce mai mulți europeni sunt atenți la instituțiile UE și se îndoiesc de imparțialitatea lor. Bruxelles pare să trateze mai bine unele state membre decât altele, abordând deficitele bugetare, ajutoarele de stat sau reformele instituționale care par a fi diferite în funcție de țările implicate", scrie Morawiecki.

De asemenea, UE trebuie să facă o treabă mult mai bună în a asigura aplicarea corectă a normelor între țările membre.

„Este inacceptabil ca autoritățile UE să critice instituțiile unor țări pentru practici pentru care nu ridică obiecții în altă parte", spune acesta.