ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Matteo Salvini, liderul formațiunii conservatoare Liga, a invitat luni toate partidele suveraniste și conservatoare din Europa pentru a oficializa o mare alianță a acestor forțe politice în  vederea alegerilor europarlamentare. 


Mass-media din Italia scrie că partidele conservatoare din 20 de țări au fost  invitate la reuniunea care se va ține într-un hotel din Milano, scrie Il Giornale.

Salvini are o experiență solidă în Europa. Cunoaște funcționarea Parlamentului European din interior, după ce a lucrat aici din 2004. 
 
Cu 45 de zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European,  Salvini va încerca așadar să se poziționeze ca lider al  mișcării suveraniste europene, iar această direcție politică va căpăta contur și forță la nivelul întregii Uniuni, pregătindu-se astfel crearea unui grup parlamentar unic în viitorul Parlament European care va ocupa poziția a doua sau a treia în ordinea numărului de aleși.

Manifestul politic al formațiunii Liga, al lui Salvini, înaintea alegerilor europene „subliniază și reafirmă rădăcinile creștine comune, apărarea identității naționale și supremația constituției italiene față de legile și directivele europene”. Liga și partenerul său de coaliție, Mișcarea Cinci stele, se opun, de asemenea, imigrației masive, integrării europene și politicilor de austeritate impuse după criza financiară din 2008.

Euroscepticii și suveraniștii se află la putere și în Ungaria, Austria și Polonia, dar și în alte țări, precum Franța, Germania, Olanda, și se preconizează că vor face progrese semnificative în alegerile din mai. În Spania, noul partid de dreapta VOX, conservator, va intra în parlament pentru prima dată.

Dificultatea lor la nivel european va fi însă aceea de a prezenta un front unit. Cele mai multe partide sunt noi pe scena politică și nu par deosebit de dornice de a face concesii.

În cazul țărilor din grupul de la Vișegrad - Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia  - nu ar trebui să existe nicio problemă în privința unui grup parlamentar unic, așa cum ar dori Salvini, deși există diferențe semnificative între formațiunile de aici  și suveraniștii din  Italia.
 
Salvini a încercat să elimine orice problemă în ceea ce privește Polonia. Anul trecut s-a întâlnit cu Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului „Lege și justiție„ și a vorbit despre conceptul de „primăvară europeană”, unul care să înlocuiască „Axa Germania-Franța” care încă mai domină continentul.

Salvini a postat vineri un mesaj în care a spus că și-a făcut timp să-și vadă aliatul principal, Marine Le Pen, pentru a discuta despre alianță, lidera franceză neputând  participa la reuniunea de la Milano.  De subliniat insa ca afișele de campanie ale partidului lui Le Pen pentru alegerile din mai o arată pe politiciana franceză alături de Salvini, cu sloganul „Ideile noastre ajung la putere”.

Alternativa pentru Germania (AfD), care a devenit a doua cea mai populară formațiune politică din țară, va participa la reuniunea de la Milano, co-liderul său, Joerg Meuthen, confirmând prezența. „Vom fi prezenți la Milano la întâlnirea organizată de Liga și suntem foarte deschiși față de voința lor de a organiza o alianță a Partidelor de dreapta în Europa. Credem în responsabilitatea națională, și nu în estomparea europeană a responsabilităților", a spus politicianul german., deranjat de faptul că normele bugetare obligatorii ale UE nu s-au aplicat niciodată unor state precum Franța, unde președintele Emmanuel Macron și predecesorii săi nu au respectat niciodată regulile privind deficitul, dovedind că Comisia Europeană este „un tigru fără dinți”.


Prin acțiunile sale independente față de Bruxelles, Salvini arată establismentului de la Bruxelles că Italia este un stat suveran și că este responsabilă pentru politica sa bugetară”, a mai spus  Joerg Meuthen,