ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii din domeniul sănătății publice și producătorii de medicamente trebuie să avertizeze oamenii că vaccinurile anti coronavirus pot avea unele efecte secundare dure. În acest fel, oamenii vor ști la ce să se aștepte și să nu se teamă să primească a doua doză. Este apelul lansat de medicii din SUA în timpul unei întâlniri cu consilierii Centrului de Combatere a Bolilor (CDC).

Recomandările medicilor vin în timp ce statele din SUA se pregătesc să distribuie vaccinul anti cooronavirus, cel mai probabil luna viitoare, scrie CNBC.

Dr. Sandra Fryhofer de la Asociația Medicală Americană a declarat că atât vaccinurile  de la Pfizer cât și cele de la Moderna trebuie făcute în două doze la intervale variate. Ca medic practicant, ea a spus că își face griji că pacienții ei nu vor mai reveni pentru a doua doză din cauza efectelor secundare potențial neplăcute pe care le pot experimenta după prima doză.

„Trebuie să le spunem pacienților că aceasta nu va fi o plimbare în parc”, a spus Fryhofer în timpul unei întâlniri cu Comitetul consultativ pentru practici de imunizare (ACIP), un grup de experți medicali care consiliază CDC. „Vor simți că au făcut un vaccin. Probabil că nu se vor simți bine. Dar trebuie să se întoarcă pentru a doua doză”. 
 
Patsy Stinchfield, asistentă medicală la pediatrie, a declarat că oficialii și producătorii de medicamente ar trebui să vorbească despre efectele secundare într-un mod mai pozitiv. Și ar putea folosi termenul de „răspuns” în loc de „reacție adversă”.
 
Participanții la studiile privind vaccinul celor de la Moderna și Pfizer declarau in septembrie pentru CNBC că au avut febră mare, dureri corporale, dureri severe de cap, epuizare pe toată durata zilei, dar și alte simptome. Deși spun că efectele adverse resimțite au fost destul de intense, participanții la studii afirmă că acestea au dispărut după o zi și că oricum le-au preferat, decât să se infecteze cu covid.

Ambele companii au recunoscut de altfel că vaccinurile lor pot avea efecte secundare similare cu simptomele asociate cu Covid-19, precum dureri musculare, frisoane și cefalee.