Mein Kampf a dispărut de pe rafturile librăriilor timp de 70 de ani, imediat după al Doilea Război Mondial. Drepturile pentru publicarea ei au fost deținute de statul Bavaria, care a refuzat tipărirea manifestului lui Hitler în semn de respect față de victimele regimului nazist. În ianuarie, aceste drepturi expiră însă, iar cartea va fi disponibilă în magazine la prețul de 60 de euro, scrie DW.

Noua ediție, care este produsă și publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană va fi un volum puternic adnotat, în principal note critice și analize.

Institutul subliniază că Mein Kampf (Lupta mea) este un "important instrument istoric și educațional".


Deoarece ediția oferă un serviciu academic, include și citează primele ediții, din 1925 și 1927, imprimate cu numerotarea paginilor originale.

„Regula noastră a fost ca fiecare pasaj pe care Hitler l-a scris în "Mein Kampf" să fie însoțit de un comentariu. 
Sunt convins că nimeni nu va fi condus pe un drum greșit prin citirea cărții Mein Kampf. Dimpotrivă, dacă persoana respectivă a ales deja un drum greșit, ar putea să se răzgândească datorită ideologiei din această carte”, mai spune Andreas Wirsching.

Republicarea naște nemulțumiri în rândul populației. Oponenții, inclusiv numeroși supraviețuitori ai Holocaustului, sunt scandalizați, denunțând introducerea în librării a volumului lui Hitller drept o împrospătare a mesajului unui dictator nemilos și alienat mintal, responsabi de masacrarea a peste 11 milioane de oameni. 

"Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic și un ghid pentru Holocaust",a declarat Charlotte Knobloch, conducătoarea comunității evreiești din Munchen.

"Hitler, Mein Kampf" va fi disponibilă în limba germană din data de  8 ianuarie. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews