ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mein Kampf a dispărut de pe rafturile librăriilor timp de 70 de ani, imediat după al Doilea Război Mondial. Drepturile pentru publicarea ei au fost deținute de statul Bavaria, care a refuzat tipărirea manifestului lui Hitler în semn de respect față de victimele regimului nazist. În ianuarie, aceste drepturi expiră însă, iar cartea va fi disponibilă în magazine la prețul de 60 de euro, scrie DW.

Noua ediție, care este produsă și publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană va fi un volum puternic adnotat, în principal note critice și analize.

Institutul subliniază că Mein Kampf (Lupta mea) este un "important instrument istoric și educațional".


Deoarece ediția oferă un serviciu academic, include și citează primele ediții, din 1925 și 1927, imprimate cu numerotarea paginilor originale.

„Regula noastră a fost ca fiecare pasaj pe care Hitler l-a scris în "Mein Kampf" să fie însoțit de un comentariu. 
Sunt convins că nimeni nu va fi condus pe un drum greșit prin citirea cărții Mein Kampf. Dimpotrivă, dacă persoana respectivă a ales deja un drum greșit, ar putea să se răzgândească datorită ideologiei din această carte”, mai spune Andreas Wirsching.

Republicarea naște nemulțumiri în rândul populației. Oponenții, inclusiv numeroși supraviețuitori ai Holocaustului, sunt scandalizați, denunțând introducerea în librării a volumului lui Hitller drept o împrospătare a mesajului unui dictator nemilos și alienat mintal, responsabi de masacrarea a peste 11 milioane de oameni. 

"Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic și un ghid pentru Holocaust",a declarat Charlotte Knobloch, conducătoarea comunității evreiești din Munchen.

"Hitler, Mein Kampf" va fi disponibilă în limba germană din data de  8 ianuarie.