ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump a semnat vineri noaptea un memorandum prezidențial, prin care a cerut secretarilor Deaprtamentului de Stat, Sănătății, Securității Naționale și ai Apărării să pună la dispoziția guvernului italian „dispozitive medicale, telemedicină, consumabile și asistență tehnică”.
 
Potrivit ziarului La Repubblica, vicepreședintele Mike Pompeo lucrează acum la aplicarea deciziei, prin care militari americani și bazele americane pot fi angajate în peninsulă, sprijinind ridicarea spitalelor de campanie și transportul proviziilor.
 
Printre altele, documentul semnat de Trump indică faptul că cei 30.000 de soldați americani prezenți în bazele SUA din Italia se vor putea mobiliza pentru orice fel de ajutor acordat guvernului italian și regiunilor din peninsulă în lupta împotriva virusului. 

„Republica Italiană (Italia), unul din cei mai apropiați și mai vechi aliați ai noștri, este răvășită de pandemia COVID-19, care a făcut deja peste 18.000 de victime, a adus o mare parte a sistemului sanitar italian în pragul prăbușirii și amenință să împingă economia Italiei într-o recesiune profundă”, se arată în documentul liderului de la Casa Albă, care amintește că Italia găzduiește 30.000 de soldați americani.
 
Trump a cerut secretarului pentru Comerț să încurajeze furnizorii americani să vândă produsele solicitate de autoritățile și furnizorii de servicii medicale italieni, cu excepția celor necesare răspunsului propriu al SUA la efectele pandemiei.

Memorandumul mai indică faptul că secretarul de stat, șeful USAID și președintele Băncii americane de export-import pot recurge la autoritățile disponibile pentru a sprijini redresarea economiei italiene. 
 
Memorandumul prezidențial va permite, de asemenea, accesul coordonat al
Italiei la resursele industriale și de sănătate americane. Însă obiectivul declarat de Trump va fi ca mai apoi să sprijine Italia în criza economică care va urma pandemiei, o fază în care Statele Unite vor putea compensa timpul pierdut în faza de urgență pentru sănătate.