Ministerul de externe de la Kiev a anunțat luni că Ucraina a depus un memoriu la o instanță de arbitraj de la Haga, în cadrul Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS), în sprijnul drepturilor sale asupra apelor teritoriale din jurul peninsulei Crimeea, informează Xinhua. „Memoriul stabilește că Rusia a încălcat drepturile suverane ale Ucrainei în Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci” se arată într-o declarație a ministerului, care precizează că Ucraina acuză Rusia de „furtul resurselor energetice și piscicole ale Ucrainei, în detrimentul mijloacelor de trai ale pescarilor ucraineni, și de blocarea traficului către porturile ucrainene, prin construirea unui pod peste strâmtoarea Kerci”, anunță Agerpres.

Construcția podului de 19 km care leagă Crimeea de Rusia urmează să se încheie anul acesta. Strâmtoarea Kerci este singura cale de acces maritim din Marea Neagră către porturile ucrainene de la Marea Azov. Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum local nerecunoscut internațional.
 
Ministerul rus de externe nu a comentat deocamdată depunerea memorandumului ucrainean, arată Xinhua. Procedura de arbitraj conform UNCLOS a fost inițiată de Ucrania în septembrie 2016.