Ministerul de externe de la Kiev a anunțat luni că Ucraina a depus un memoriu la o instanță de arbitraj de la Haga, în cadrul Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS), în sprijnul drepturilor sale asupra apelor teritoriale din jurul peninsulei Crimeea, informează Xinhua. „Memoriul stabilește că Rusia a încălcat drepturile suverane ale Ucrainei în Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci” se arată într-o declarație a ministerului, care precizează că Ucraina acuză Rusia de „furtul resurselor energetice și piscicole ale Ucrainei, în detrimentul mijloacelor de trai ale pescarilor ucraineni, și de blocarea traficului către porturile ucrainene, prin construirea unui pod peste strâmtoarea Kerci”, anunță Agerpres.

Construcția podului de 19 km care leagă Crimeea de Rusia urmează să se încheie anul acesta. Strâmtoarea Kerci este singura cale de acces maritim din Marea Neagră către porturile ucrainene de la Marea Azov. Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum local nerecunoscut internațional.
 
Ministerul rus de externe nu a comentat deocamdată depunerea memorandumului ucrainean, arată Xinhua. Procedura de arbitraj conform UNCLOS a fost inițiată de Ucrania în septembrie 2016.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews