ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi mercenari ruși capturați de jihadiști ISIS ar fi fost executați pentru că au refuzat să citească o declarație prin care să se lepede de credința creștină și să devină musulmani, scrie Daily Mail.

Roman Zabolotni, în vârstă de 39 de ani, și Grigorii Țurcanu, în vârstă de 38 de ani, capturați în Siria, ar fi refuzat să declare în fața camerelor de filmat că s-au alăturat grupului terorist. 

Din câte se pare, cei doi bărbați luptau pentru o unitate rusă privată de mercenari din care fac parte foști militari care au fost implicați în acțiuni în Crimeea și estul Ucrainei, înainte de a veni în Siria.
 
Despre Grigori Țurcanu, al cărui nume este cât se poate de românesc, s-a vehiculat inițial că ar fi originar din Republica Moldova. Site-ul timpul.md scrie însă că Țurcanu nu este cetățean moldovean. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a confirmat de asemenea că bărbatul luat ostatic de către ISIS, Țurcanu Grigorii Mihailovici, nu figurează în nicio bază de date ca fiind cetățean al Republicii Moldova și nici nu a avut cetățenia moldovenească.

În realitate însă Grigori Țurcanu locuiește în regiunea Domodedov și face parte din organizația "Boevoe bratstvo Domodedovo”, spune sursa citată.

Cei doi au fost reținuți de jihadiști lângă orașul Deir Ezzor, din estul Siriei, ultima fortăreață ISIS din țară.

Au apărut într-un videoclip lansat la începutul acestei săptămâni de agenția de știri ISIS Amak, care a susținut în mod incorect că bărbații ar fi fost soldați ruși. „Este trist, dar este sigur aproape sută la sută că Roman Zabolotni nu mai este în viață. La fel și al doilea prizonier. Celor doi li s-a dat o declarație pe care ar fi trebuit să o citească și prin care ar fi trebuit să respingă religia ortodoxă și patria lor, să devină musulmani și să se alăture Statului Islamic. 
 Ei au rămas însă credincioși religiei ortodoxe și patriei lor până la sfârșit, așa că au fost uciși”, a precizat Victor Vodolatski, vicepreședinte al Dumei de Stat a Rusiei.

Deocamdată, scrie Daily Mail, nu există o confirmare oficială din partea autorităților de la Moscova privind soarta celor doi mercenari însă guvernul lui Putin evită, de obicei, să spună prea multe despre forțele de mercenari din Siria.