Germania își „asumă complet responsabilitatea crimelor” comise de naziști în Grecia, a declarat vineri cancelarul Angela Merkel, în cadrul primei sale vizite la Atena din ultimii 5 ani.

Revendicarea de reparații financiare din partea Germaniei, în compensație pentru crimele comise în timpul ocupației naziste (1941-1944) și "împrumutul" forțat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experți greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.

Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două țări după tensiunile din perioada de vârf a crizei grecești (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse țării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată și o implozie a zonei euro, potrivit Agerpres. 

„Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de național-socialiști în Grecia". (...) Sprijinul Berlinului față de Grecia este "în beneficiul ambelor țări", a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.
 
Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, președintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că țara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiție a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. „Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal și pot fi reglementate pe calea justiției, în forul european competent", a spus președintele grec, informează Agerpres.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews