ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germania își „asumă complet responsabilitatea crimelor” comise de naziști în Grecia, a declarat vineri cancelarul Angela Merkel, în cadrul primei sale vizite la Atena din ultimii 5 ani.

Revendicarea de reparații financiare din partea Germaniei, în compensație pentru crimele comise în timpul ocupației naziste (1941-1944) și "împrumutul" forțat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experți greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.

Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două țări după tensiunile din perioada de vârf a crizei grecești (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse țării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată și o implozie a zonei euro, potrivit Agerpres. 

„Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de național-socialiști în Grecia". (...) Sprijinul Berlinului față de Grecia este "în beneficiul ambelor țări", a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.
 
Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, președintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că țara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiție a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. „Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal și pot fi reglementate pe calea justiției, în forul european competent", a spus președintele grec, informează Agerpres.