ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică seară - în cadrul singurei dezbateri televizate care are loc între politiciana conservatoare și principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz înaintea alegerilor din 24 septembrie - că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, informează dpa, AFP și Reuters.

„Este clar că Turcia nu trebuie să devină stat membru al Uniunii Europene”, a declarat cancelarul Germaniei, adăugând că întrebarea este cine „va închide ușa" primul, Turcia sau UE. Merkel a adăugat că dorește „să discute cu colegii" din Uniunea Europeană, „pentru a vedea dacă putem ajunge la o poziție comună pe acest subiect și dacă putem pune capăt negocierilor de aderare”.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar de luni de zile se află într-un punct mort din cauza evoluției politice din Ankara, acuzată de derivă autoritară de detractorii președintelui Recep Tayyip Erdogan.

O stopare a negocierilor presupune o decizie unanimă a UE.

La rândul său, Schulz a declarat că, dacă va deveni cancelar, la sfârșitul lunii septembrie, va anula negocierile de aderare la UE ale Turciei.