ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votul de duminică, din Bavaria, a confirmat ceea ce sondajele indicau de săptămâni bune: Uniunea Creștin Democrată (CSU), formațiunea care a administrat singură landul timp de câteva decenii, cu o singură execepție, între anii 2008-2013, când a făcut alianță cu liberalii, va fi obligată acum să-și găsească unul sau mai mulți aliați pentru a rămâne la putere.

Uniunea Creștin Democrată (CSU) a pierdut duminică majoritatea absolută în Bavaria pe care o deținea din 1957. 35,5% (minus 12,2 procente față de 2013) a obținut partenerul de coaliție al CDU, creștin democrații cancelarului Merkel. Ecologiștii ar fi obținut 18,5 % (plus 9,9%), indică exit polurile. AfD, naționaliștii, ar fi obținut 11 procente la prima lor participare electorală în acest land, reușind să intre în parlament, iar SPD, social-democrații, 10,5- jumătate față de acum 5 ani. Liberalii au obținut 5%.

Rezultatul scrutinului riscă să declanșeze o criză profundă în cadrul CSU – al cărei președinte este controversatul ministru de interne Horst Seehofer – și ar putea avea efecte asupra executivului fragil de la Berlin. În două săptămâni, alte alegeri regionale, anume cele din Hesse, se anunță foarte strânse, de această dată pentru partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care guvernează landul împreună cu ecologiștii.

Cele două scrutine ”vor afecta politica națională și, în consecință, reputația cancelarului”, a avertizat deja președintele Camerei Deputaților, Wolfgang Schäuble, unul dintre fidelii Angelei Merkel.

Aflat la conducerea primei economii europene de 13 ani, cancelarul are o poziție slăbită în țară după alegerile legislative din 24 septembrie, care au fost marcate de ascensiunea partidului naționalist Alternativa pentru Germania (AfD). Ascensiunea acestuia a fost favorizată de sosirea a peste un milion de refugiați între 2015 și 2016, chiar dacă politica germană privind migrația a fost mult mai restrictivă de atunci. 
 
Sondajele au indicat de altfel amploarea nemulțumirii germanilor față de acest guvern condus de Merkel. Barometrul televiziunii publice ARD creditează coaliția CDU/CSU cu mai puțin de 26% din sufragii. În alegerile legislative, cele două partide acumulaseră aproape 33%.

SPD continuă să scadă în preferințe alegătorilor cu 15%, devenind al patrulea partid la nivel național, după AfD (16%) și Verzii (17%).