ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul german Angela Merkel speră să preia controlul asupra Uniunii Europene prin parașutarea unui politician german la conducrea blocului comunitar și înlocuirea președintelui actual al Comisiei Europene, belgianul Jean-Claude Juncker.

Merkel a pus în mișcare toate mecanismele pentru a se asigura că un președinte german va prelua funcția de înalt funcționar al UE, atunci când actualul mandat de cinci ani al șefului Comisiei Europene se va încheia anul viitor.

Potrivit unor informații din cercurile diplomatice ale Berlinului, viziunea ei ambițioasă merge mai departe decât până acum, după ce a reușit să covingă că la șefia Băncii Centrale Europene tebuie numit un german în locul italianului Mario Draghi. „BCE nu este prioritate majoră pentru Merkel, ci Comisia Europeană", a declarat un oficial guvernamental pentru ziarul german Handelsblatt. De altfel, ziarul german scrie că Jens Weidmann, șeful influent al Băncii Centrale germane, se poate considera un stăpân al universului, dar ar putea deveni în curând un pion central în jocul șahului UE al Angelei Merkel.
J

Jens Weidmann, președintele Bundesbank și fost consilier al politicii economice al cancelarului Merkel, este prezentat deja ca viitor succesor al lui Draghi la șefia BCE, dar numai dacă liderul german dorește să ocupe această poziție.
Merkel visează ca șefia Executivului UE să intre pe mâna unui german.  Așa că ia în calcul posibilitatea ca fostul său consilier, Jens Weidmann, să-și intensifice poziția de conducere în UE.

Până în prezent, Comisia Europeană a avut un  singur președinte german, Walter Hallstein, care a condus executivul UE din 1967.
 
Berlinul este pregătit acum ca un alt german să preia conducerea UE, sperând astfel să-și impună politica într-o serie de domenii esențiale, inclusiv reforma zonei euro, tranziția germană în domeniul energiei sau războiul comercial cu președintele american Donald Trump.

Există un număr de potențiali candidați germani care sunt luați în calcul, în condițiile în care Partidul Popular European, din care face parte formațiunea lui Merkel, are un cuvânt greu de spus în procesul de selectare a președintelui Comisiei Europene.


PPE, din care face parte și formațiunea lui Merkel,  se așteaptă și acum să aducă cele mai multe locuri la alegerile parlamentare europene din mai 2019.
Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European,  a fost prezentat deja ca unul dintre potențialii candidați germani la președinția Comisiei.
Iar dorința lui Weber de a prelua șefia  UE nu mai este un secret.
Aliat de nădeje al lui Merkel, Peter Altmaier este un alt nume aflat în cărți. Actualul ministru al Afacerilor Economice și Energiei din cabinetul de la Berlin. 

Speranțele Angelei Merkel s-ar putea izbi însă de „zidul” președintelui francez Emmanuel Macron, care speră, de asemenea, ca un francez să vină în fotoliul de președinte al CE. Cele mai vehiculate nume sunt cel al comisarului UE pentru afaceri monetare, Pierre Moscovici, și al negociatorului pentru Brexit, Michel Barnier.