ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scaunul cancelarei Merkel se clatină tot mai tare, forțele eurosceptice câștigă teren iar germanii cer tot mai puternic alegeri anticipate.

Sprijinul popular pentru alianța de centru-dreapta a cancelarului german Angela Merkel a ajuns un nou nivel minim istoric, iar noul partid eurosceptic și anti-imigrație „Alternativa pentru Germania” (AfD) ar deveni a doua formațiune a țării, dacă ar avea loc alegeri legislative, relevă un sondaj de opinie realizat de Infratest Dimap și dat vineri publicității de postul de televiziune public ARD, citat de Agerpres.
 
Sondajul, realizat în perioada 17-19 septembrie, arată un sprijin de 28% pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliata sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), în scădere cu un punct procentual față de un sondaj similar realizat în 6 septembrie.
 
Conform anumitor sondaje, în estul țării, Alternativa pentru Germania ar ocupa deja chiar primul lor în preferințele alegătorilor.

Merkel, care se află la conducerea executivului german începând din 2005, a evitat in extremis în iunie destrămarea „Marii Coaliții” - formată împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) - în urma divergențelor dintre CDU și CSU pe tema politicii privind imigrația.
În cele din urmă, coaliția guvernamentală de la Berlin a decis să îl destituie pe șeful Serviciului de informații interne german (BfV), Hans-Georg Maassen, în urma acuzațiilor conform cărora împărtășește opinii ale extremei-drepte. 
AfD, care l-a susținut pe Hans-Georg Maassen și a afirmat că destituirea sa periclitează securitatea națională, a urcat cu două puncte procentuale în sondajul Infratest Dimap, ajungând la 18% din preferințele electoratului german, ceea ce plasează formațiunea înaintea social-democraților, creditați cu 17% din intențiile de vot. AfD, partid creat în 2013, cu o agendă clară anti-imigrație și eurosceptică, devine astfel a doua forță politică din Germania.


În alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, blocul CDU-CSU a obținut 32,9% din voturi, iar AfD a intrat pentru prima dată în parlamentul german, cu 12,6% din sufragii. Pe poziția a doua s-a plasat SPD, cu 20,5% din voturi.