ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întoarcerea Angelei Merkel în Grecia post-troika s-a făcut loc într-o Atena blindată. Cinci ani și trei planuri de salvare financiară au trecut de la ultima vizită a cancelarului german în Grecia. Și chiar dacă lucrurile s-au mai detensionat, grecii nu au uitat prea ușor rolul jucat de Germania în programul de austeritate la care au fost supuși.

Poliția greacă a folosit gaze lacrimogene joi la Atena împotriva unui grup de protestatari care demonstrau contra vizitei cancelarului german Angela Merkel pentru a-i opri să ajungă la sediul guvernului, informează dpa, potrivit Agerpres.

Demonstranții au scandat sloganuri acuzând-o pe Merkel pentru dificultățile prin care a trecut poporul grec în opt ani de austeritate, dictate de trei programe de salvare pe care țara lor a fost forțată să le ceară. Potrivit presei locale, situația s-a calmat repede.

Cu prilejul vizitei, cancelarul german a cerut Greciei să implementeze acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia privind refugiații, să continue reformele și să susțină înțelegerea cu Macedonia referitoare la viitoarea denumire a acestei foste republici iugoslave.

Grecia a încheiat recent al treilea și ultimul program de salvare financiară. Țara se confruntă cu o criză a migranților: mii de refugiați trăiesc în condiții necorespunzătoare în tabere din insulele din Marea Egee, așteptând să le fie procesate cererile de azil. Conform acordului din 2016 menit să pună capăt exodului din Orientul Mijlociu către UE, via Turcia, migranții economici ar trebui să fie returnați în țările de origine, iar în Uniunea Europeană să fie primiți doar cei cărora li se confirmă statutul de refugiat.
În privința Macedoniei, guvernele de la Skopje și Atena au ajuns la un compromis. Fosta republică iugoslavă urmează să fie recunoscută ca Republica Macedoniei de Nord, iar Grecia să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO și să permită începerea de negocieri de aderare cu UE. Ratificarea înțelegerii întâmpină însă dificultăți în ambele țări.