ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul intensificării razboiului comercial sino-american, cancelarul german Angela Merkel va face o vizită oficială în China alături de o delegație destul de mare de oameni de afaceri, relatează Straits Times.

Angela Merkel va trebui să pășească cu grijă  în vizita sa în China pentru a evita să nu calce greșit în cazul situației tensionate din Hong Kong și pentru a proteja cum trebuie industria auto germană, comentează site-ul politico.eu.

Cancelarul german se confruntă cu presiunea de a sprijini Beijingul în probleme precum apărarea democrației pe teritoriul chinez semi-autonom, dar nici vrea să se țină departe de puterea asiatică de care depind principalele industrii ale Germaniei, într-un moment în care Berlinul se confruntă cu perspectiva unei recesiuni, dar și cu tarifele impuse de SUA pentru mașnile germane. 
Cel mai nevralgic punct al vizitei îl constituie situația din Hong Kong, după ce tensiunile dintre autorități și protestatari au escaladat în ultimele săptămâni, când au avut loc manifestații violente. Chiar înaintea vizitei sale, activiștii din Hong Kong au făcut apel direct la Merkel, cerându-i să își „exprime îngrijorarea” față de situația de aici și să „transmită cererile noastre guvernului chinez”.

În cadrul vizitei, programată pentru săptămâna viitoare, în intervalul marți-sâmbătă, cancelarul german urmează să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping, dar și cu premierul chinez Li Keqiang.

Potrivit publicației South China Morning Post, vizita a fost organizată la inițiativa cancelarului german, iar cele două părți ar urma să discute despre comerț și investiții. Mai exact, două subiecte de actualitate, date fiind tensiunile comerciale sino-americane, dar și cele diplomatice dintre Uniunea Europeană și Statele Unite.

De altfel, chiar marți, președintele american Donald Trump a acuzat atât Germania, cât și Uniunea Europeană de „tratament incorect" pe partea comercială.
 
Vizita ar mai fi, însă, și rezultatul unor presiuni exercitate asupra Angelei Merkel de către unele grupuri de interese germane, îngrijorate de probleme precum controversa Huawei, de tratamentul minorității Uyghure de către autoritățile de la Beijing sau de protestele anti-guvernamentale din Hong Kong. La toate acestea s-ar adăuga o serie de previziuni economice nu tocmai bune pentru Germania, previziuni care indică o posibilă intrare în recesiune a economiei germane pentru prima data în aproximativ un deceniu.

China este deja principalul partener comercial al Uniunii Europene, însă mai mult în avantajul Beijingului.

Cea mai recentă vizită a Angelei Merkel în China a avut loc în mai 2018.