ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Germaniei, care de la izbucnirea crizei ucrainene și-a asumat rolul de negociator cu Vladimir Putin, a evitat să ia parte la parada militară de Ziua Victoriei, de la Moscova, din 9 mai. Dar a zburat spre Rusia, a doua zi, pe 10 mai, pentru a se intalni cu liderul de la Kremlin, scrie ziarul italian La Stampa.
 
Ea a lansat un apel la cooperarea cu Rusia pentru soluționarea crizei ucrainene. ”Am avut de învățat din experiențe amare și situații dificile, iar acum trebuie să depășim una dintre acestea prin mijloace diplomatice și pașnice'', a spus Merkel, referindu-se la criza din estul Ucrainei, după ce a depus o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut de la Moscova.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a încercat să justifice încheierea Pactului Ribbentrop-Molotov, convenit de Hitler şi Stalin în 1939.
 
Întrebat de un jurnalist ce părere are despre declaraţiile recente  ale ministrului rus al Culturii, Vladimir Medinski, care a calificat pactul drept un triumf al diplomației lui Stalin, Vladimir  Putin a răspuns: "Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condițiile favorabile unei rezistențe colective la nazismul din  Germania, pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes".

"Când a realizat că a fost lăsată singură în fața Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, și a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov", a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a ţinut să precizeze că acest pact avea sens din punctul de vedere al garanțiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică, menţionând în acelaşi timp că Polonia a fost victima propriei sale politici din acea perioadă.

Angela Merkel a reacţionat: "Este greu de înțeles Pactul Ribbentrop-Molotov, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă. Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim".