ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Angela Merkel susține  că pentru soluționarea crizei refugiaților Consiliul European de săptămâna aceasta va trebui să aleagă între cooperarea cu Turcia și închiderea rutei Balcanilor.

În opinia sa,  cea de-a doua opțiune,  a închiderii rutei Balcanilor, propusă de țările Grupului de la Vișegrad, trebuie exclusă pentru că ar avea consecințe pentru întreaga Uniune Europeană și spațiul Schengen, transmit agențiile AFP și EFE.
 
”Îmi pun întreaga energie pentru ca joi și vineri agenda turco-europeană să fie considerată drumul care merită urmat”, a afirmat Angela Merkel la o conferință de presă desfășurată la Berlin după o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. 

Ea a adăugat că la summitul european nu se va avea în vedere adoptarea unui acord privind noi cote de refugiați. Șefa guvernului de la Berlin a admis că ar fi 'ridicol' să se discute despre noi cote din moment ce până în prezent nu au fost relocați nici măcar o mie dintre cei 160.000 de migranți pe care Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie a decis să-i redistribuie între statele membre prin cote obligatorii. 

UE și Turcia au convenit la sfârșitul anului trecut un plan de acțiune, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare inițială de trei miliarde de euro — destinat refugiaților sirieni de pe teritoriul turc — și a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum și a celui de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci, informează Agerpres.

Totuși, acest acord nu a condus deocamdată la o scădere notabilă a fluxului migrator, reducerea numărului de migranți care debarcă în Grecia venind dinspre Turcia fiind pusă mai degrabă pe seama iernii.