Nimeni nu va recunoaște independența Cataloniei, a afirmat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, adăugând că Guvernul spaniol acționează în mod corect pentru a restaura ordinea constituțională în regiune, relatează The Associated Press.

Tajani a precizat că referendumul pe tema independenței organizat în Catalonia la începutul lunii octombrie a fost ilegal și a adăugat că Uniunea Europeană nu va media conflictul deoarece această criză este o problemă internă a Spaniei.

Președintele Parlamentului European a declarat că decizia Spaniei de a organiza alegeri anticipate în regiune a fost decizia cea mai bună, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o declarație de independență.

„Nimeni nu va recunoaște Catalonia ca stat independent. Referendumul a fost ilegal. Ordinea constituțională trebuie să fie restaurată în regiune”, a declarat șeful Parlamentului European.

„Alegerile regionale vor permite catalanilor să decidă ce fel de Guvern își doresc. Totul trebuie să se organizeze conform Constituției Spaniei”, a adăugat Tajani.

Antonio Tajani a mai spus că UE speră ca această criză să fie rezolvată prin intermediul dialogului, însă a precizat că Bruxellesul nu se va implica, fiind o problemă internă a Spaniei.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declarație de independență.