Medicul român Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de către Protecția Copilului din Finlanda și duși în centre de plasament, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj extrem de dur la adresa guvernului României.

De când s-a desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, nicio autoritate nu a mai vorbit de ei. 

„Nu înțeleg de ce autoritățile române nu-și protejează cetățenii. Incompetență, delăsare, obiediență, lipsa empatiei….acestea sunt cuvintele care îmi vin în minte. Treziți-vă, oameni buni! Este adevărat că minorii nu au drept de vot, dar totuși, au și ei niște drepturi…”, a scris Camelia Smicală pe Facebook.

Autoritățile române ar putea lua exemplu de la cele italiene. După moartea micului Alfie Evans, un senator italian a cerut o investigație și chemarea ambasadorului britanic la Ministerul de Externe italian, deoarece micuțul devenise între timp și cetățean italian.

Pe data de 16 mai 2015, Maria și Mihai au fost ridicați din familia lor de către Lastensuojelu, echivalentul finlandez al Barnevernet-ului norvegian.

S-au bucurat de „protecția” serviciilor sociale până pe 21 decembrie 2015, când au fost returnați familiei, sub motivația oficială că acasă este cel mai bun loc pentru ei.
 
Pe 16 mai 2016, copiii au fost din nou luați cu forța în custodia Lastensuojelu, de data aceasta în fața școlii, în văzul profesorilor și al colegilor. La scrisorile și plângerile formulate de profesorii consternați de această măsură, Lastensuojelu oferă un răspuns scurt și categoric prin transferarea copiilor în alte școli.

Deși există nenumărate dovezi care arată că Maria și Mihai sunt extrem de afectați de separarea de familie, Lastensuojelu susține că acționează în conformitate cu principiul numit „interesul superior al copilului”, iar copiii sunt beneficiari ai sistemului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews