ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suveranul pontif a apărut la ora locală 12.00 (13.00 ora României, n.r.) în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru din Roma pentru a susține tradiționala binecuvântare „Urbi et Orbi” („Către oraș și lume”) cu ocazia Crăciunului.

„Vânturile războiului suflă în lumea noastră și un model învechit de dezvoltare continuă să producă un declin uman, social și ecologic", a declarat papa Francisc.

ƒ„Crăciunul ne invită să ne concentrăm pe semnalele transmise de Iisus și să Îl recunoaștem în chipurile copiilor, în special ale acelora pentru care, la fel ca în cazul lui Iisus, 'nu există niciun loc în casă'”, a adăugat papa Francisc.

Liderul de la Vatican a spus că îl vede pe Iisus în chipurile copiilor care trăiesc în zonele afectate de război, în cele ale refugiaților și în cele ale familiilor rămase fără locuri de muncă.

„Să ne rugăm la Domnul pentru pace în Ierusalim și în întreaga Țară Sfântă. Să ne rugăm că dorința de a relua dialogul va avea câștig de cauză în rândul tuturor taberelor implicate, pentru a se ajunge la o soluție negociabilă ce va permite coexistența pacifistă a două state, israelian și palestinian", a mai spus papa Francisc.

Suveranul pontif a lăudat eforturile depuse de comunitatea internațională ce vizează „ajutorarea acestui pământ rănit” pentru ca el să redescopere „concordia, dreptatea și securitatea pe care le așteaptă de mult timp".

După decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, papa a cerut deja, recent, „să se respecte status-quoul” pentru acest oraș, în conformitate cu rezoluțiile ONU.

Decizia anunțată de Donald Trump a generat manifestații aproape zilnice în teritoriile ocupate din Israel și a întunecat atmosfera în care se desfășoară ceremoniile de Crăciun la care participă creștinii palestinieni.

Făcând în discursul său de luni un veritabil tur al lumii, papa Francisc i-a evocat și pe copiii sirieni "încă marcați de război", sperând că Siria va restabili "demnitatea pentru fiecare persoană" angajându-se "să reconstituie structura socială, independent de apartenența etnică și religioasă".