ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Irineu al Serbiei a trecut la Domnul vineri dimineață la ora 7.07 a.m. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe era internat la spitalul militar Karaburma din Belgrad, scrie Basilica.
Într-un mesaj adresat de Patriarhul Daniel la trecerea în veșnicie a Patriarhului Irineu al Serbiei, se spune: „Cu profundă durere, am aflat despre moartea iubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Irineu, Patriarhul Serbiei, o venerabilă și cunoscută personalitate a Ortodoxiei contemporane.

Împărtășim suferința provocată de această grea încercare și adresăm, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, condoleanțe frățești membrilor Sfântului Sinod și întregii Biserici Ortodoxe Sârbe.

Ne rugăm lui Hristos, Domnul nostru, Cel ce este învierea și viața     (cf. Ioan 11, 25), să odihnească împreună cu cei drepți sufletul Patriarhului Irineu în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!”

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă orașul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niș, deținând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Serbiei.
 

Scriitorul Laurențiu Dumitru ne mai informează că astăzi a trecut la Domnul și mitropolitul Theofan de Kazan (Rusia) și episcopul Lazăr de Borjomi (Georgia). Dumnezeu să-i odihnească!

Totodata, Arhiepiscopul Ieronim al Athenei, intistatatorul Bisericii din Grecia, a fost testat pozitiv si internat. Forma bolii este de gravitate medie pana la acest moment. Pentru cei care va amintiti in anul 2000 pe cand era mitropolit de Teba Ieronim a ingaduit ca relicvele Sf Gheorghe pastrate in Livadia sa fie aduse la hramul Sf.Parascheva de la Iasi. Să ne rugăm și pentru arhiepiscopii Ieronim al Elladei și Anastasie al Albaniei, ambii internați cu Covid la Athena, ne îndeamnă scriitorul.