ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a transmis un mesaj de felictare Serbiei, de Ziua Națională, fără nicio referire la candidatura statului balcanic la Uniunea Europeană. 

Sublinierea este făcută în știrea transmisă de AFP, care notează că anul trecut, de Ziua Națională a Serbiei, secretarul de Stat al administrației Obama, John Kerry, a menționat în mod special sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE.

Dacă în comunicat se pledează pentru un „viitor prosper", „reforme economice" și „consolidarea statului de drept" în Serbia, nu se spune niciun cuvânt despre candidatura Belgradului la UE anunțată în 2009, nici despre negocierile lansate în 2014, deși în textele transmise de Washington se vorbea mereu despre „aspirații euro-atlantice”.

Administrația Obama a fost o susținătoare vocală a aderării statelor din centrul și estul Europei la UE, considerând că statutul de membru al blocului comunitar va face aceste țări, foști sateliți ai Uniunii Sovoetice, să fie mai atașate de valorile Occidentului. Președintele Trump a adoptat însă un ton mult mai dur față de UE și de toate tratatele, atacând inclusiv Alianța Nord Atlantică.