ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Predați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației!. Astfel îi îndeamnă pe români jurnalistul britanic Michael Bird, stabilit în România, în contextul referendumului din Regatul Unit privind posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE. Într-un text postat pe blogul său, Bird lansează un apel către toți românii care se află acum pe malurile Tamisei să îi ajute pe britanici să nu aprobe Brexit-ul. 

"Un  meschin conflict din interiorul Partidului Conservator, între susținătorii și inamicii Uniunii Europene, împinge Marea Britanie în pragul unui dezastru. Dacă țara va părăsi blocul comunitar, ruina financiară va cuprinde întreg continentul, grupările de dreapta vor prelua controlul, iar succesul de 70 de ani al proiectului european se va prăbuși.
 
Dar tu, România, ne poți salva!”, scrie jurnalistul britanic pe blogul său.

Bird consideră că  ”premierul David Cameron este responsabil pentru cufundarea Marii Britanii în această mizerie. El a crezut că prin renegocierea termenilor  participării țării la Uniunea Europeană își va putea opri partidul Conservator eurosceptic să renunțe la ideea părăsirii UE”.

El îl critică pe premierul Cameron și pentru modul în care la summitul UE a negociat rămânerea Marii Britanii în UE.
 
”În vreme ce Rusia și Turcia sunt în pragul războiului iar milioane de sirieni ajung pe continentul european, negocierile lui Cameron s-au axat pe desființarea alocațiilor plătite către copiii polonezi care locuiesc în Polonia, ai căror părinți trăiesc și plătesc taxe în Marea Britanie. Și a reușit! Pentru a-i închide gura, statele membre UE l-au lăsat să le ia copiilor polonezi hainele de pe ei și mâncarea de la gură”.

Dar, subliniază jurnalistul, asta nu  i-a mulțumit pe eurosceptici.

”Și atunci te întrebi: ce vor de fapt acești anti-europeni? Să sufere și mai mult copiii polonezilor? Să le golească pușculițele în căutarea oricărei monede cu chipul Reginei? Dacă David Cameron i-ar fi înecat pe acești copii în Vistula, presa de dreapta s-ar fi plâns că totul s-a făcut 'pe cheltuiala contribuabililor britanici' și că 'ar fi trebuit găsită o metodă mai ieftină'.  Și care ar fi aceasta? Vă reamintesc că vorbim de Polonia aici”, mai scrie jurnalistul, care consideră  că ” David Cameron merită compansiune”.
 
Inclusiv din partea românilor, care trebuie să-l salveze pe Cameron de el însuși.
 
Pentru că, explică Bird  ”cei mai mulți membri ai propriului partid îl urăsc. Mulți dintre prietenii săi îl detestă. Și, la fel ca în cazul succesului pe care l-a înregistrat cu adoptarea legilor privind mariajul cuplurilor de homosexuali și lesbiene, sau al câștigării referendumului privind independența Scoției, acum trebuie să cerșească ajutorul celor împotriva cărora a luptat toată viața — Partidul Laburist de opoziție, săracii, Barack Obama, papa, englezii din nordul țării și voi, românii. Da, voi — cei pe care el și slugile lui i-au demonizat un întreg deceniu. Voi trebuie să-l salvați de el însuși”.

Criticile lui Bird îl vizează și pe controversatul primar al Londrei, Boris Johnson. Despre care spune că ”reprezintă acum cea mai mare amenințare pentru Europa”.

”Ca primar al Londrei, Boris a supervizat o masivă acțiune de expulzare a săracilor din zonele centrale ale capitalei. În timp ce capitalismul fără limite pune stăpânire pe metropolă, familiile cu venituri modeste sunt  obligate să își părăsească locuințele și comunitățile distruse și să se mute departe de Londra. Dacă ar fi eliminat o grupare etnică, atunci ar fi fost o crimă condamnată internațional, la fel ca nazismul. Dar, pentru că este vorba de săraci — ăia o merită, nu-i așa?”.
 
 Tot despre primarul Londrei, ziaristul scrie că este ”un comediant pentru oameni fără simțul umorului” și că acum ”face campanie pentru Brexit doar pentru că știe că, dacă va câștiga, va deveni prim-ministru. Iar dacă pierde, membrii Partidului Conservator, care sunt în favoarea Brexitului, îl vor îndepărta pe David Cameron și îl vor face tot pe el prim-ministru”.

Apelul lui Michael Bird către români continuă:

”Chiar dacă îl iubiți pe Boris Johnson, votați pentru rămânerea în UE. Pentru că probabil va deveni liderul Marii Britanii.
Voi, cei din prima și a doua generație de români din Marea Britanie, țineți minte -  țările noastre au o legătură puternică, devenită tot mai intenstă în ultimele trei decenii.

Onorați marile valori tradiționale, pe care se pare că noi le-am uitat -  libertate, corectitudine și statul de drept. I-am dat azil politic lui Ion Rațiu, dar și altora, pe care comunismul i-a trimis în exil. Iubim peisajele Transilvaniei cu o pasiune aflată la limita obscenului. Așa că vă cer să ne salvați de noi înșine.

De aceea, îi îndemn pe toți românii care locuiesc în Marea Britanie să găsească o cale prin care să voteze pentru rămânerea în UE, prin orice mijloace!

Sunteți inventivi! Iar dacă voi nu puteți, spuneți-le prietenilor voștri să voteze. Chiar dacă secțiile de vot sunt aglomerate, învățați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației", conchide jurnalistul britanic.