ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15.05/ 10:24 Deși nu a fost prezent la evenimentul considerat de statul evreu drept „istoric”, președintele Donald Trump a transmis luni un mesaj înregistrat cu ocazia mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Suntem prima națiune care am recunoscut statul Israel. Astăzi am deschis oficial Ambasada SUA din Ierusalim.

Aproape imediat după declararea statului Israel, în 1948, Israelul a desemnat orașul Ierusalim ca fiind capitala țării, capitală stabilită de poporul evreu în antichitate, extrem de importantă pentru el. Astăzi, Ierusalim este sediul guvernului israelian, este căminul legislativului israelian, al Curții Supreme a Israelului, al premierului israelian și al președintelui israelian. Israelul este o națiune suverană, cu drepturi egale cu ale oricărei alte națiuni suverane, cu dreptul de a-și stabili propria capitală. Mulți ani am evitat să recunoaștem ceea ce era evident, realitatea clară că Ierusalimul este capitala Israelului. În 6 decembrie 2017, sub comanda mea, SUA au recunoscut în sfârșit oficial Ierusalim drept adevărata capitală a Israelului. Astăzi contiuăm această recunoaștere și deschidem ambasada noastră pe pamântul sacru și istoric al Ierusalimului. 

Așa cum am spus și în decembrie, marea noastră speranță este pacea. SUA rămân angajate total în eforturile de a facilita un acord de pace durabil și vom continua să sprijnim statu-quo-ul siturilor din Ierusalim, inclusiv Muntele Templului, cunoscut și sub numele de Haram Ash-Sharif. Acest oraș și națiunea întreagă reprezintă testamentul spiritului de neînfrânt al poporului evreu. SUA vor fi întotdeauna un mare prieten al Israelului și un partener pentru cauza libertății și a păcii. Îi dorim mult noroc ambasadorului Freedman acum, la preluarea biroului din frumoasa ambasadă din Ierusalim. Întindem cu prietenie mâna către Israel, către palestinieni și către toți vecinii lor: fie ca pacea să troneze, fie ca Dumnezeu să binecuvânteze această ambasadă, fie ca Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți cei care funcționează în ambasadă și fie ca Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii!”
 
ACTUALIZARE 16:43 În ziua în care America își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, s-a dezlănțuit furia palestinienilor. 41 de morți și peste 1000 de răniți în Gaza, în urma confruntărilor dintre palestinieni și forțele israeliene.

Statele Unite inaugurează în acest moment noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, pe fondul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morți și sute de răniți, de la granița cu Gaza.

„Este o zi mare pentru Israel”, a transmis președintele SUA, Donald Trump, prin Twitter.

 "Președintele Trump face istorie. Suntem profund recunoscători și poporul nostru va fi pe vecie recunoscător pentru îndrăzneața sa decizie de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a muta ambasada la Ierusalim.” - Benjamin Netanyahu.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA: "Statele Unite nu au un partener mai important ca Israelul. Statele Unite și Israelul conlucrează în multe domenii, dar nimic nu este mai important ca lupta împotriva terorismului.”

Donald Trump se va adresa astăzi, prin intermediul unei legături video, participanților la ceremonia de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele american este însă reprezentat de fiica sa, Ivanka Trump, și de ginerele său - ambii consilieri prezidențiali. Din delegație mai fac parte adjunctul secretarului de stat american și secretarul Trezoreriei.

Liderul american a amplificat tensiunile prin decizia de mutare a sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu este prezent la ceremonia de inaugurare a noului sediu diplomatic.


 Știrea inițială

În vreme ce Israelul și aliații săi sărbătoresc mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, militarii israelieni se pregătesc pentru un nou protest care s-ar putea sfârși cu vărsare de sânge în Gaza. De la 30 martie, protestatarii cer dreptul refugiaților palestinieni din timpul războiului regional din 1948 să se întoarcă la casele lor, aflate acum în Israel. 
Noi ciocniri au izbucnit de-a lungul graniței dintre Gaza și Israel, înainte de deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim, eveniment care are loc luni. Semiluna Roșie palestiniană declară că 22 de palestinieni au fost răniți de armata israelienă în confruntările de luni dimineața.  Bilanțul ultimelor ore cuprinde, așa cum notează chiar presa isaraeliană, și un mort, un palestinian împușcat de militarii israelieni.

Marți, palestinienii comemorează 70 de ani de la Nakba (Ziua Catastofei), adică ziua în care palestinienii au fost forțați să-și părăsească pământurile și casele, prin deposedarea masivă a poporului lor, în timpul conflictului care a izbucnit în 1948, după crearea statului Israel. Începând cu 30 martie, în fiecare vineri au avut loc manifestații de-a lungul graniței dintre Fâșia Gaza și Israel în cadrul "Marelui marș al întoarcerii''.

Mii de oameni s-au adunat și în această dimineață în apropierea graniței pentru a participa la protestele de luni alimentate de decizia SUA de a muta ambasada americană la Ierusalim.

În cazul în care palestinienii se vor apropia de gardul care separă Gaza de Israel, militarii vor deschide focul, scrie cotidianul The Telehraph. Zeci de palestinieni au fost uciși astfel în ultimele proteste. 

Majoritatea deceselor din ultima lună au survenit deoarece armata israeliană a tras asupra palestinienilor care se apropie de gardul de la frontieră.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că folosirea forței de către armata israeliană este disproporționată față de amenințarea reprezentată de palestinieni, care aruncă cu pietre și cocteiluri Molotov și incendiază cauciucuri.