ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De ce acum e altfel decât acum un an? De ce oamenii nu reacționează la fel ca la Paris în cazul atacului sângeros de la Ankara? Cele două întrebări sunt tema principală a unui lung mesaj emoționant postat pe Facebook de un cetățean englez care trăiește în Turcia, la o zi de la atacul care a zguduit capitala turcă, soldat cu 37 de morți și peste o sută de răniți. 

James Taylor, britanicul care trăiește în Turcia, revoltat de standardele duble ale occidentalilor  în fața unor tragedii asemănătoare, precum atacurile teroriste, face o comparație între atentat comise recent în capitale europene și tragedia de duminică, de la Ankara. "Este exact ca o bombă care explodează în Piccadilly Circus. Dacă nu înțelegeți, ar trebui să vă întrebați de ce", scrie englezul revoltat de nepăsarea occidentalilor.

"A fost foarte ușor să priviți înspăimântați la atacurile care au avut loc la Londra, New York, la Paris, și să simțiți durere și tristețe pentru acele victime. De ce nu se întâmplă și acum pentru atacul de la Ankara?", se întreabă, pe bună dreptate englezul care nu are cum să nu constate că un atentat sângeros, soldat cu peste 37 de morți și 125 de răniți nu a suscitat nici pe jumătate aceeași compasiune precum atentatele de la Londra, din 2005, sau de la Paris, de anul trecut.
 
"Dacă nu credeți că atacurile de la ankara vă pivesc sau dacă nu puteți da dovadă de aceeași compasiune pe care ați resimțit-o în cazul atentatelor de la Paris sau Londra, atunci ar trebui să vă opriți o clipă și să vă întrebați de ce", scrie James Taylor, devenit în ultimele ore portavocea celor care, pe net, cer ca oamenii să manifeste aceeași solidaritate și empatie pentru Ankara ca și pentru Charlie Hebdo sau Bataclan.
 
"Pentru cei care nu cunosc Turcia sau pentru cei care se cred departe de acest atac, poate asta vă va deschide ochii: explozia de duminică seara a avut loc în una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului, în apropiere de multe stații de autobuz, unde oamenii așteptau autobuze pentru a se întoarce acasă, după ce au petrecut seara în parc sau la un ceai. Este ca și cum s-ar fi produs un atentat lângă  Debenhams din Northampton (un mare centru comercial din Londra - n.r) sau pe New Street din Birmingham sau în Piccadilly Circus", le explică Taylor conaționalilor săi. 
 
"Reușiți să vă imaginați acolo? Reușiți să vă imaginați victimele? Tineri care iau autobuzul pentru a merge acasă, bunici care se plimbau prin oraș, oameni care așteptau un taxi după o zi lungă petrecută la aer și la soare. Poate mulți vad Ankara ca pe un oraș îndepărtat și nu reușesc că își imagineze acele străzi, acei oameni, acea oroare", continuă englezul mesajul către englezi. "Acum imaginați-vă că acest atac ar fi avut loc în Anglia. Dacă aceste persoane ar fi fost cele pe care le vedeți zilnic mergând la lucru, oameni normali, fericiți, ca voi și ca mine? Familii, polițiști, studenți, artiști, cupluri. Prietenii voștri, poate. Acești oameni nu erau diferiți.  Doar că, din întâmplare, erau turci. Contrar a ceea ce se crede, Turcia nu este Orientul Mijlociu, iar Ankara nu este o zonă de război. E un oraș modern, la fel ca orice capitală europeană", explică Taylor în mesajul său.
 
"Turcia este o țară uluitoare, cu oameni minunați. Niciodată nu m-am simțit  mai binevenit, mai fericit și mai în siguranță ca aici. Ankara este casa mea, așa a fost în ultimele 18 luni și așa va continua să fie", spune, în final, britanicul. 
 
Nu înainte de a-i întreba pe toți cei care, în 2015, își arătau compasiunea față de atacul de la Paris, de la revista satirică Charlie Hebdo, cu postarea mesajului  "Je Suis Charlie" și "Je suis Paris": "Atunci ați fost Charlie, ați fost Paris. Acum veți fi Ankara?